Новото попълнение на Лудогорец - шведският национал Едвин Куртулуш - ще трябва да се бори с ужасяваща тенденция за неговите сънародници у нас.

Швеция дълги години беше кошмарен съперник за България на ниво национален отбор, като между 1967-а и 2017-а, точно половин век, не бяхме побеждавали тази скандинавска страна. Клубовете ни също нямат хубави спомени от привличането на футболисти от там. Осем са шведите, които са играли в български елитни тимове. От тях не само, че няма някой, който да е успял или безспорно да е направил добро впечатление, но и няма такъв, който да е останал повече от един полусезон. Никога досега швед не е изигравал повече от 10 шампионатни мача за елитен наш тим.

Етър пък малко сензационно е единственият тим, за който двама играчи от скандинавската страна са се разписвали в елита, пише "Мач Телеграф". Това са Сони Карлсон и Мехмед Мехмед, които отбелязаха по веднъж за "болярите" през сезон 2012/13. Единственият с два гола пък е Джак Лейн с екипа на Ботев Пд през 2022 година.

Единственият с двуцифрено число мачове е Ниогу Демба Нирен. Шведът от гамбийски произход изигра 10 шампионатни двубоя за Левски, а успя да се разпише само за Купата на България и евротурнирите.

Лудогорец е платил 25 млн. шведски крони за Куртулуш

Лудогорец е платил 25 млн. шведски крони за Куртулуш

Едвин се сбогува със съотборниците си от своя вече бивш клуб