Известният спортен журналист и политически анализатор Георги Атанасов сподели пред ТОПСПОРТ оценката си за последните събития във футбола.

"В четвъртък вечер се наслаждавах на няколко пленителни мача от евротурнирите - в Германия, зад Полярния кръг и в недалечния Загреб, когато чух два-три гърмежа като тези по Нова година. Помислих си - да не идва случайно... Путин, но един приятел бързо разсея страха ми, като звънна да ми каже, че в неговия квартал също се чуват празнични фойерверки в червено или синьо. А причината бе, че "националната кауза" от Делиормана отново обедини феновете. Този път благодарение на славния швейцарски тим Сервет, получил в Разград онова, което Фортуна му отне седмица по-рано край Женевското езеро.

Да оставим обаче майтапите настрана, защото всъщност хич не е смешно, а направо е трагично за футбола и за обществения климат у нас. Защо ли? Вече цяло десетилетие Лудогорец отпада в началото на пролетните елиминации в Европа, за да се върне с бодряшки ентусиазъм в комфорта на своя български Монопол. И така да потвърди познатата сентенция, че Историята се повтаря като фарс. В нашия случай кадрите са дублирани като под индиго или ксерокс, а режисурата на баналния филм е 1/1.

Ето и сега. Още потни след мача в четвъртък вечер, "зелените" играчи побързаха да ни успокоят, че нищо особено не се е случило, защото тяхната цел е само една - поредната титла у нас и N-тата виза за квалификациите към Шампионската лига. И нищо друго няма особено значение. Фиксацията очевидно е толкова силна, че същите заклинания слушахме и миналата есен след позорната загуба на "националната гордост" с 1:7 от скромния датски Нордселанд с бюджет вероятно три-четири пъти по-малък от този на Проекта? Впрочем, подобно е съотношението между финансите на Лудогорец и Сервет. България е сиромашка дестинация в сравнение с Дания и Швейцария, но балансите във футбола са специфични и понякога нелогични.

В началото на своята промоция Проекта предизвикваше някакъв байганьовски селфи-патриотизъм, но тази конюнктура бързо заглъхна, за да отстъпи място на досада и нетърпимост. До такава степен, че напоследък феновете от различни клубни цветове дават израз на виртуалното си отмъщение чрез празнични салюти с "пиратки" и бутилки след всяка поредна евро-издънка на "каузата". Без значение, че си дават сметка, че следва още от същото, а може би и повече, когато Феодала се съсредоточи върху вътрешния дневен ред и... нема лабово...

Дано не съм прав, но според законите на Фарса предстои втвърдяване на курса, в което вероятно ще се убедим съвсем скоро край морето и под "Аязмото". В името на 13-тата поредна атака на ШЛ са мобилизирани "Петимата от РМС-а" със свирки на терена или със задача в тъмната стаичка на ВАР-а. Ако се наложи към тях ще се прибавят още дузина от същата порода. Плюс апаратната камарила по етажите на БФС и Сателитната верига, простираща се от морето през тепето чак до "жп"-то и "л-с"-то в северната част на Софийското поле...

А за да бъде комфортът непоклатим Системата ще направи чудеса, за да съхрани "стабилността" в БФС. Именно с тази цел извадиха на тезгяха цял отбор кандидати за "президент". Най-напред, за да разпилеят гласовете по технологията на "ветрилото" срещу един определен враг, а сред това евентуално да търсят поводи за обжалване от различни посоки. Елементарно, като обещанието на Бат Гошо, че следващия мач всичко ще е о'кей. И още как, докато не изпием Женевското езеро...".