Лудогорец бе отстранен от италианския гранд Интер в Лига Европа. Един срещу друг се изправиха Давид срещу Голиат и закономерно изненада нямаше. "Орлите" заслужават само уважение за доброто си представяне. Едва ли и в най-смелите си мечти, някой от клуба, а и феновете, са си мислили, че имат какъвто и да било шанс дори срещу резервите на борещия се за титлата в Калчото отбор. И въпреки това представянето им бе достойно. 

Изненадващо вратарят Пламен Илиев едва ли не бе набеден за грешник. За човекът, който е отнел шансовете на разградчани да продължат в следващата фаза. Ако трябва да сме честни, дори и след попадението на Каули в реванша, те бяха нищожни. Малко след това се стигна до изравнителен гол на Кристиано Бираги. Точно тогава всички "специалисти" скочиха да обвиняват вратаря Пламен Илиев за грешка, довела до попадението. Любопитно как никой не видя, че при опита за центриране на левият халф-бек на Интер се получи рикошет в крака на Георги Терзиев, при който топката промени траекторията си и стана изключително трудна за Тигъра. Но, все пак сме в България, където винаги някой е виновен, дори без вина. Най-лесно е да хейтим, вместо да кажем няколко добри думи за някого.

Снимка 469302

Източник: LAP.bg

А Пламен определено ги заслужава. Тигъра е един от малкото български футболисти, които постоянно вдигат нивото си в последните години. Да, правил е грешки. Ще продължи да прави. Но всеки бърка, дори и най-добрите. Никой не отчете отличната му намеса в началото на мача срещу Ромелу Лукаку. Отново никой не отчете няколкото ключови в първия мач, след които реваншът можеше да бъде протоколен. 

Интер постигна обрат срещу Лудогорец - 2:1 на "Джузепе Меаца"

С гордо вдигната глава и отбелязан гол на "Джузепе Меаца": Лудогорец сложи край на приключението си в Лига Европа

"Орлите" допуснаха обрат срещу устремения към трофея Интер

2019 година бе, може би, най-добрата в кариерата му. Премина и се утвърди като титуляр в най-добрия български клуб в последното десетилетие. Стори го в конкуренцията на Ренан, а сега и Владислав Стоянов. Въпреки че, ако съдим от информационния поток през тази една година, то може би сега трябваше да пази за дубъла на "орлите". Илиев бе с основна заслуга за титлата на Лудогорец. В заключителните мачове от миналия сезон на Първа лига направи куп ключови спасявания. Не по-малка е "вината" му за класирането на 1/16-финалите в Лига Европа. След гостуването на Ференцварош дори бе избран за най-добрия страж на кръга в турнира. Закономерно стана и вратар номер 1 на България през 2019 година.... 

Пламен Илиев е един от малкото български футболисти, които успяха да си заслужат мястото в Лудогорец по категоричен начин. Тигъра смени няколко наставници и всеки един от тях залагаше на него. При наличието на други двама качествени вратари, едва ли би било така, ако нямаше неуспорими качества, за да застане под рамката на "орлите". 

Снимка 469301

Източник: LAP.bg

В края на престоя си в Левски, Тигъра отново често бе без вина виновен. Тръгна си, за да бъде един от най-добрите в Румъния. Често сме чували от родни играчи да обясняват как в чужбина никой нищо не ти дава даром. Всичко трябва да заслужиш сам. Е, убедени сме, че Пламен е извървял този дълъг път от никому неизвестен вратар в северната ни съседка до звезда с много труд - на и извън терена. Защото той винаги е бил такъв. Скромен и трудолюбив. И винаги е предпочитал да говори с действията си на терена, дори и понякога да греши.