Треньорът на Локомотив (София) Радослав Здравков даде интервю за "Тема: Спорт". Той сподели своите виждания за подготовката на играчите и това как трябва да се развие първенството у нас.

Г-н Здравков, как сте и как минава ежедневието ви без футбол в тези дни на извънредно положение в страната?

- Благодаря, добре. Ежедневието е доста еднообразно, както за всички, предполагам. Със семейството ми спазваме инструкциите. Стараем се да сме дисциплинирани и отговорни към ситуацията. Малко контакти, да не кажа почти никакви и чакаме да мине този лош момент. Футболът, предполагам, липсва на всички, защото е световен феномен. Оптимист съм и се надявам, че всичко ще отмине бързо и че играта ще се завърне такава, каквато я познаваме. Не говоря само за България, а за целия свят.

Трудно е да се правят прогнози, но въпреки това БФС и ПФЛ излязоха с варианти за завършване на първенството. Какво е вашето мнение?

- Аз съм на мнение, че не бива да се обявява нулева година, защото това ще обърка календарите на ФИФА и на УЕФА. Има два-тpи варианта, които се обсъждат. При всички положения трябва и самият вирус да ни остави малко поле за изява. Дори и без публика, но аз съм "за" да се доиграе сезонът, ако това е възможно. Все пак ще има мачове по телевизията, хората ще могат да ги гледат. Така и те ще се развличат. Тогава и самото класиране ще стане със съревнователен оттенък.

Снимка 462225

Източник: LAP.bg

Доколко играчите успяват да изпълняват заданията, които им давате?

- Има я обратната връзка и процесът се контролира. Играчите са амбицирани, стараят се да изпълняват програмата, доколкото е възможно. Тези ограничения обаче затрудняват всеки активен спортист, което на мен не ми се вижда много логично. Имам предвид забраната да се тича в паркове, да се използват някои изоставени терени. В един супермаркет могат да се съберат 20-25 души, а в един голям парк един-двама спортисти не може да тренират. Това е пагубно за тях. Въпреки съвестта, която спортистите имат, те трябва да поддържат форма и мисля, че само в домашни условия ще е много трудно.

Колко време ще е необходимо на отборите за подготовка преди подновяването на мачовете?

- Това никой не може да каже с точност - колко седмици ще са необходими. Един активен и професионален спортист не си позволява лукса да почива дълго време, защото после и дълго време ще трябва да възстановява своите качества. Въпросът е въпреки лошото време да се даде някаква свобода на спортистите да поддържат тонус. Не говоря за спортна форма, защото тя вече е загубена. След това, като се възстанови първенството, тези две-три седмици да са по-леки.

Иван Василев: Плащам 12 квартири, ако не се играят мачове и се отиде на друг вариант, ще се разпуснем

Босът на Локо (Сф): Плащам 12 квартири, ако не се играят мачове и се отиде на друг вариант, ще се разпуснем

"Ние сме против прекратяването на първенствата"

Вие как поддържате своя тонус, защото е всеизвестно, че го правите добре?

- Ами гледам да ходя до изоставени места, за да потичам. Старая се, макар че не е много удобно вкъщи. Но домашната тренировка не може да е всеки ден.

Снимка 462224

Източник: LAP.bg

Поддържате ли контакт с ръководството и как се приема в отбора очакваното намаление на заплатите?

- Има някакво решение на клуба и футболистите са запознати. Те приемат нещата и проявяват необходимото разбиране. Всички трябва да се съобразяваме с лошата обстановка и дано колкото се може по-бързо да отминат нещата и светът да се върне към нормалния си живот.

От Локомотив (София) подкрепят идеята Първа лига да е с 18 отбора

От Локомотив (София) подкрепят идеята Първа лига да е с 18 отбора

"Железничарите" са в очакване на решението на БФС