Садио Мане е един от най-добрите нападатели в Европа. През изминалия сезон той отбеляза 22 гола от 36 изиграни мача и имаше ключова роля за триумфа на Ливърпул в Шампионската лига. 27-годишният футболист е и капитан на националния отбор на Сенегал. В момента участва в турнира Купа на африканските нации. Мане е достигнал върха в професионалния футбол, но възходът му не е бил лесен. След като се върна отново в Африка, за да играе за страната си, нападателят разказа за забележителното си пътешествие.

На 16 години той бяга от дома си и лъже родителите си, за да преследва футболната си мечта, след като му е било забранено да напуска училище.

"Бях подготвил всичко, знаейки, че нямам никакви пари", сподели Мане пред France Football.

"По залез слънце се скрих във високата трева пред къщата ни, и рано сутринта измих зъбите си, като дори не се изкъпах. Тръгнах без да казвам на никого, единствено на най-добрият ми приятел знаеше. Ходих дълго време, за да се срещна с друг приятел, който ми даде пари, за да мога да отида до Дакар", добави той.

След като пристига в Дакар, Мане напредва в Сенегалската академия и качествата, които показва, са напълно достатъчни да убеди родителите си, че преследването на футбола е правилното нещо.

"Бях приветстван от семейство, което не познавах. Веднага започнах да вземам участие в тренировките на признати отбори. Но родителите ми ме търсеха навсякъде. Бяха убедени, че моят приятел знае къде съм. Той обаче си мълчеше. В крайна сметка моето семейство и неговото му оказаха влияние и той се предаде. След това родителите ми звъннаха и настояха да се прибера. Не исках, защото ме беше срам да се върна, но накрая се съгласих при условие, че ми позволят да си пробвам късмета във футбола, след като свърши учебната година", разказа крилото.

Добра работа са направили родителите на Мане, като са му позволили да играе на 16-годишна възраст, защото сега, 11 години по-късно, той е капитан на Сенегал и участва в Купата на африканските нации, по-малко от месец след като спечели Шампионската лига с Ливърпул.

Садио Мане: Ще ставам все по-добър и по-добър

Мане: Ще ставам все по-добър и по-добър

"Със сигурност бъдещето може да бъде много вълнуващо"