В края на миналата година Литекс обяви първите си две нови попълнения - младежкия национал Иван Горанов и колумбиеца Данило Морено Асприя. Преди да дойде при ловчанлии, 21-годишният Горанов разтрогна с Берое. За това и защо е предпочел школата на Левски пред тази на ЦСКА той даде интервю за "Тема спорт”. Той е поредният юноша на Левски, който остава недооценен на „Герена" и впоследствие преминава в Литекс. Преди него по подобен начин се разби кариерата на Стефан Юруков, Ивелин Попов, Иван Бандаловски, Пламен Николов. Всички до един показват, че сините са сбъркали в преценките си и че са изпуснали да вземат добри пари за тях, които влизат в касата на оранжевите от трансферите им навън. Юруков и Николов първо играят и за други отбори, където са пращани от Левски. Първият минава през куп родни тимове, преди да акостира в Ловеч - Черно море, Хасково, Корабостроител Русе, Бдин, Етър, Велбъжд Кн и Хан Аспарух. През всичкото това време от „Герена" нито веднъж не се сещат за него. Николов пък е пратен от Левски в Спартак Плевен, откъдето идва край Покрития мост. Попето и Бандата пък директно напускат сините, за да заиграят в Литекс.

- Иване, как се стигна до преминаването ти в Литекс, кой се свърза с теб?

- Имах желание да променя нещо в кариерата си, защото в Берое не ми вървеше. Не исках да играя повече там. Разбрах се с ръководството на клуба да разтрогна по взаимно съгласие. Казах на г-н Хубчев, че искам да сменя обстановката, а той ми заяви, че насила няма да ме държи, за което благодаря на Берое. От Литекс проявиха интерес и ето ме при ловчанлии. Златомир Загорчич не се свърза с мен, говорих с човек от управата.

- Имаше ли и други варианти освен Литекс?

- Да, още два отбора ме искаха, но Литекс е най-добрата опция в България. Тимът играе атрактивен атакуващ футбол, залага на млади футболисти като мен, а това ми допада. Отделно, повечето момчета в тима ги познавам от младежкия национален отбор и ще се разбираме отлично. Литекс е перфектното място за играч като мен.

- Смяташ ли, че можеше да дадеш още от себе си в Берое, или това бе таванът ти?

- Мисля, че можеше и повече. За това, че не бях титуляр, сигурно вина има и в мен, но понякога нещата не се получават. Оставам с най-добри чувства към отбора и града. За три години намерих много приятели. Но мисля, че бе дошло време за промяна.

- Юноша си на Левски, но дойде в Берое като част от сделката за Тодор Христов. Съжаляваш ли, че така се стекоха нещата, и обиден ли си, че на "Герена" не ти дадоха шанс?

- Не съжалявам за нищо и винаги гледам напред. Каквото е станало, е станало. Мисля, че всичко е било за добро. Въобще не искам да се връщам към времето ми в Левски и защо не съм заиграл в първия отбор.

- Левски затворена страница ли е за теб, или някой ден ще се върнеш на "Герена"?

- Не зная. В живота всичко може да стане. Никога не казвай никога.

- Ти ще си поредният юноша на Левски, който не е получил шанс, но такъв му е дал друг отбор, в случая Литекс, как си го обясняваш?

- В Левски трудно се получава шанс, защото там трябва веднага да влизаш и да си готов. Никой няма да те чака. Затова и повечето млади футболисти търсят развитие другаде. В последно време и Левски, а и ЦСКА започнаха да залагат на младите. Виждате, че на "Герена" все по-силно се представят братята Цоневи, Антонио Вутов. Започнаха да им дават шанс. Дано вземат пример от Литекс, който показа, че младостта не е порок и че от такива играчи се изкарват добри пари от трансфери на Запад. За мен това е правилният път - да се залага на по-млади и талантливи български футболисти. Левски и ЦСКА тепърва тръгват по него, но, както е казал народът - по-добре късно, отколкото никога. Не че няма добри чужденци в българските отбори, но по-голяма част от тях изяждат хляба на такива като нас, младите.

- През ноември бе замесен в скандал с младежкия национален отбор, след като от Берое те отзоваха от селекцията на Мадански за евроквалификациите с Дания и Словения именно в Стара Загора. Защо се стигна дотам и какво бе твоето желание?

- Въобще не искам да се връщам към този момент, защото не трябва да се получават такива работи. Моето желание бе да играя в тези два мача, защото г-н Мадански имаше нужда от мен, но така се стекоха нещата, че не можах да играя. Много неприятно се получи, защото за мен е повече от чест да нося фланелката с герба и да слушам химна. Берое обаче не ми позволи.

- Можем ли да кажем, че това е една от причините да напуснеш Берое, тъй като с Петър Хубчев сте имали конфликт заради това отзоваване?

- Не е само заради това. Наистина тогава, пак казвам, се получи много неприятна ситуация, от която не се чувствам горд. Но основната причина, поради която исках да се махна от Берое, е, че желаех да играя по-редовно и на мен да се разчита.

- Какво е мнението ти за представянето на Литекс дотук в шампионата и вярваш ли, че освен за Лига Европа тимът може да се пребори и за титлата?

- Литекс играе най-добрия футбол в момента в България и напълно заслужено зимува на първото място. Разчитат предимно на млади момчета от школата си, което е много похвално. Ще се раздам максимално, за да може тимът да постигне целите си.

- Би ли разказал нещо повече за себе си?

- Започнах да тренирам футбол в родния Чепинец Велинград. Бях седемгодишен. Още от малък мечтаех някой ден да стана футболист в голям отбор. Баща ми доста ми помогна, тъй като винаги е бил зад мен и решенията, които съм взимал. Той е играл в Чепинец.

- Как се озова на "Герена"?

- Дойдох от ЦСКА. Преди да премина в Левски, започнах на "Червено знаме". Там треньор ми беше Сашо Борисов. Бяха ме забелязали на един турнир с Чепинец. Не съжалявам обаче, че не останах в ЦСКА, а предпочетох "Герена", защото това бе много по-добрият избор за мен. Там се работеше много по-добре с юношите, а и условията са на по-добро ниво.

- На коя позиция се чувстваш най-добре на терена?

- Мога да играя еднакво и като ляв бек, и ляво крило. Нямам претенции. Имаш ли любим чуждестранен тим? - Да, Арсенал, защото Венгер не се страхува да налага млади и недоказани момчета.