В навечерието на вековния „син" юбилей, Topsport.bg ще Ви припомни най-значимите постижения в дългата история на Левски. Като всеки велик клуб и столичани имат върхове и падения, след които обаче винаги са съумявали да се изправят още по-силни. Впрочем, послание, което важи с особена сила и днес.

Третото десетилетие от съществуването на клуба -между 1934 и 1944 година е знаменателно с това, че Левски успява да се докаже като един от най-добрите български отбори. Популярността на „синия" клуб нараства с много бързи темпове, като все повече хора се припознават като горещи привърженици на софийския тим.

Повратен момент в историята на вековния клуб е 1933 година, когато Левски печели надпреварата за София и получава правото да се съревновава с най-добрите отбори от страната, впоследствие вдига и държавното отличие. На четвъртфинал се изправя срещу Борислав (Кюстендил) и го побеждава с 9:1, на полуфиналите е отстранен Ботев (Ямбол) с 4:2, а на финала на държавното първенство „сините" побеждават варненския Шипченски сокол с 3:1. Мачът се играе в София на 3 октомври 1933 г. Головете за успеха отбелязват Коста Жеков, Асен Панчев и Асен Пешев. Голмайстор на отбора е Асен Пешев с 27 гола.

За да се добие по-акуратна представа за важността на Левски през този момент от историята ще споменем, че звездите на клуба са средищна част от националния отбор на България, а звезда на българския футбол е нападателят Асен Пешев. С огромен принос са също Асен Панчев - Панчето, Борислав Габровски, Михаил Лозанов - Танка, Константин Ефремов - Жабчо. Те подпомагат спечелването на Балканската купа от националите през 1932 година. През 1936 година отборът провежда международно турне, посещавайки за приятелски мачове Германия, Полша и Балтийските страни.

След спечелването на държавната титла през 1933-година, левскарите така и не могат да повторят постижението си. Въпреки уникалните си футболисти, „сините" разочароват тотално с представянето си в софийската лига. Загубите обаче изненадващо не намаляват, а увеличават фенската маса на тима.

Все пак „сините" отново стават шампиони през 1937 година, побеждавайки на финала Левски (Русе) с 1:1 и 3:0. По пътя към успеха са отстранени Левски (Дупница) със 7:1 и Ботев (Пловдив) с 1:0.

Следващата година Държавното първенство преминава под формата на Национална дивизия, като просъществува в тази форма само три сезона: 1938, 1939, 1940. Първите две първенства са отчайващи за Левски, отборът завършва на седма и веднъж на шеста позиция. През 1940 г. Левски показва добра и резултатна игра, но в края на шампионата остава на точка от шампионите от ЖСК (София). 1941 година е най-слабото класиране на Левски в първенството на София, като отборът завършва на четвърта позиция след тимовете на: ФК-13 (София), Славия (София) и ЖСК (София), като от тази година първите три отбора участват в надпреварата за Държавното първенство.

През 1942 година, Държавното първенство вече е в турнирен формат, а в пределите на България се връщат Вардарска Македония, Егейска Македония и Беломорска Тракия, а отборът на Левски печели третата си шампионска титла, побеждавайки на финала на Държавното първенство Македония (Скопие) с 2:0 и 1:0 с голове на Божин Ласков. „Сините" достигат финала след отстраняване на: Ботев (Пловдив) и Атлетик (Дупница) с 5:2, на полуфинал е победен Тича (Варна) с 4:0 и 2:0.

Същата година Левски завоюва и първия си дубъл, ставайки носител и на Царската купа (за която се провежда самостоятелен турнир от 1938 г.) след служебна победа на финала над Спортклуб (Пловдив) с 3:0, като в 80 минута при резултат 1:3 футболистите на Спортклуб (Пловдив), недоволни от съдийско решение, напускат терена и губят служебно.

1944-та година не започва много успешно за родния гранд, след като той остава на третата позиция в софийското първенство. В Държавното първенство Левски отстранява Славия с 4:3 и 1:0 и Виктория 23 (Видин) с 9:2 и служебно 3:0. Изтеглен е жребият за четвъртфиналите, в който Левски трябва да срещне Шипченски сокол (Варна), но мачове не са играни поради политическата обстановка в страната по време на събитията около 9 септември 1944 година.

За любителите на статистиката ще споменем, че първенството през тази година е прекратено и така България остава без шампион при идването на комунистическата власт.

ВИЖТЕ ТУК ВТОРАТА ЧАСТ ОТ ПОРЕДИЦАТА НА TOPSPORT.BG

ВИЖТЕ ТУК ПЪРВАТА ЧАСТ ОТ ПОРЕДИЦАТА НА TOPSPORT.BG