Сравнително спокойният зимен период за Левски приключи с изключително тежък удар по клуба. На прага на пролетния полусезон, столичният гранд се раздели с най-голямата си звезда - бразилецът Уелтън. За две години в клуба, "Чимбиня" се превърна в може би топ легионерът, обличал "синята" фланелка. Футболен артист, който с действията си на терена се превърна в душата на Левски. Финтовете, головете и асистенциите му пък спомогнаха за някои от паметните мигове в най-новата история на столичани.

Неговото трансфериране в Гамба (Осака) оставя сериозна пробойна в тима на Николай Костов, който ще се бори да постига място в Топ 6 с доста оскъден кадрови потенциал.

Ето колко пари ще получи Левски за Уелтън

Ето колко пари ще получи Левски за Уелтън

Уелтън се нареди на второ място след Георги Иванов при изходящите сделки от "Герена"

Раздялата с Уелтън може да се погледне от няколко аспекта. Започваме с положителния такъв. В касата на "сините" ще влезнат рекордни постъпления. Статистиката сочи, че Уелтън Фелипе Парагуа ще бъде вторият най-скъп изходящ трансфер в историята на Левски след Георги Иванов - Гонзо. И това е хубаво! Пари ще има, около 6 милиона лева, въпросът е как ще бъдат изразходени те. Топката е в полето на Наско Сираков и ръководството на клуба, което трябва да действа със замах и погаси една огромна част от задълженията към НАП. Нека не забравяме, че добри суми се получиха и за разделите с Роналдо, Дарлан и донякъде Петрис.

Всичко това може да осигури голямо спокойствие за клуба и да положи едни добри условия за неговото развитие за бъдеще. Може обаче да се случи и обратното, при недалновидна политика, нещата да отидат към разпад, подобен на този от ерата "Батков" след пробива в Европа.

Oт Левски с любов: Уелтън, благодарим ти за емоцията!

Oт Левски с любов: Уелтън, благодарим ти за емоцията!

"Сините" със специален клип за бразилеца

Освен феновете, най-тъжен със сигурност ще бъде и Николай Костов. Специалистът сляпо се уповаваше на Уелтън и въртеше цялата игра на отбора около бразилеца. Сега футболната му експертиза трябва да измисли как Левски да бъде достатъчно конкурентоспособен дори и с такава огромна липса в офанзивен план. Поне вече ще има вечното оправдание, когато играта на отбора не върви. Пак е нещо...

Но тъгата за едни е радост за други. Настъпи големият миг за Марин Петков. Дори след над 100 официални мача, нападателят е смятан за юноша бледен, който постепенно се интегрира към играта на мъжкия тим. Време е да се сложи край на подобни врели-некипели. №88 дълго мечтаеше за тази роля и сега я получава - да бъде лидер на Левски. В последната контрола срещу ФК Рига загатна, че може да бъде тази тъй важна фигура. Изглежда готов, както спортно-технически, така и психически. Въпрос е само да придобие нужното постоянство, за да се превърне в играча, на когото може да се разчита. Първият му голям тест ще бъде срещу Пирин в Благоевград.

Докато Фабио Лима се аклиматизира, много ще се очаква и от Джавад Ел Джемили. След напускането на Уелтън, мароканецът се превръща в най-техничния и взривоопасен футболист на клуба. Личи си, че когато е напълно здрав, в отделни моменти може и да прави разликата.

Сериозно отслабен и поставен на кръстопът, Левски очаква подновяването на шампионата. Втора половина на първенството, която така или иначе не се очакваше с много оптимизъм. Предстои да се разбере дали през нея ще се гради, или всичко ще се разруши изоснови.

Трудно обаче феновете на "Герена" ще забравят своя футболен артист...

Изненада: Уелтън се включи в днешната тренировка на Левски

Изненада: Уелтън се включи в днешната тренировка на Левски

В заниманието днес участие не взе Асен Чандъров