26-кратния шампион на България Левски София почете паметта на Апостола на свободата - Васил Левски със специална историческа бележка, публикувана в официалния сайт на "сините".

Днес се навършват 141 години от гибелта на Васил Левски. За поколения българи той е Апостола на свободата. Идеолог и организатор на българската национална революция. Роден е като Васил Иванов Кунчев на 18 юли 1837 г. в Карлово, но в историята ще остане като Левски. Съвременниците го описват като буден и красив младеж, роден лидер. Животът му минава през много перипетии, а за подвизите му още приживе се разказват легенди.

Васил Левски е обесен от турските власти, преди да навърши 36 години. Макар и толкова млад, той вече е създал огромна мрежа от революционни комитети. Авторитетът му е толкова голям, че успява да привлече за каузата най-успелите и образовани българи - от учители и духовници до търговци и заможни земеделци. Заветите и проповядваната идеология на Апостола пък го поставят сред най-великите му съвременници в Европа.

ПФК Левски има честта, гордостта и огромното морално задължение да носи името на най-достойния българин.