Левски е българският отбор, който е дал най-много футболисти от своята школа, които тренират и играят в момента в отборите от първенствата на 31 страни, членове на УЕФА. "Сините" имат 36 свои кадри, които играят редовно при тях или в други отбори от България или Европа. Това показва подробно проучване в седмичния бюлетин на базираната в Швейцария Футболна обсерватория, която се занимава със статистика.

Средната възраст на юношите на Левски е 25,1 години. Левски е на 33-о място в Топ 100 на европейския футбол, което дели с БАТЕ (Борисов). Интересно е, че единственият друг български отбор, който влиза в челната стотица е Литекс (Ловеч). Клубът има 24 свои юноши, които са активни футболисти в европейските шампионати в момента. Литекс е в компанията на Тотнъм, Рома, Хофенхайм и ОФК Београд, които също има по 24 свои кадри. Средната възраст на кадрите на тима от Ловеч е 27,6 години.

Първо място в класацията без никаква конкуренция държи нидерландският колос Аякс, който е дал 81 свои футболисти на футболна Европа. Следват Шахтьор (Донецк) с 75 играчи, а на трето място са Спортинг (Лисабон), Динамо (Киев) и Динамо (Загреб) с по 70 играчи.

От Топ 5 на първенствата на Европа най-челно е класиран Реал (Мадрид) с 62 свои кадри, Барселона има 57 футболисти, а Арсенал - 51.

Футболната обсерватория е изготвила и тренировъчен индекс на всеки клуб, който се формира от спортното ниво на отборите, където играят футболистите (клубен коефициент и резултати в международните мачове), мачовете на играчите през последния сезон, както и тяхната възраст (колкото по-млади са, толкова по-добре).

По този показател Аякс отново е над всички с индекс от 102,3, Спортинг (Лисабон) има 91,8, докато Реал (Мадрид) - 81,4. Индексът на Левски е 18,8, докато този на Литекс - 16,0.

Почти във всеки кръг - мачовете на Левски най-добре посетени!

Почти във всеки кръг - мачовете на Левски най-добре посетени!

Вижте какво казва статистиката