Не, няма да говорим за цифри. Ясно е каква е любимата тактическа постройка, която новият треньор на футболния Левски Георги Дерменджиев обича да използва. 4:2:3:1. Тя му донесе огромни успехи в Лудогорец - както в България, така и зад граница. По всяка вероятност той ще я наложи и в Левски. Лошо няма, тъй като Славиша Стоянович също споделяше това виждане на Дерменджиев, относно това как би следвало да изглежда съставът на игрището. Поне в повечето случаи. Така че катаклизми, по тази допирателна, не се очакват.

Но "черните дъски" и очертаните с различни по цвят маркери игрови схеми са по-скоро работа на спортно-техническото ръководство. За нас остава единствено да предполагаме как биха се развили нещата на "Герена". Как би изглеждал съставът, още повече предвид факта, че селекцията все още не е свършила. В ход е, има футболисти, които се готвят с отбора, но няма нищо сигурно.

Микаел Джордан Н'Кололо ще изкара пробен период в Левски

Левски ще тества играл в Лига 1

Французинът вече е в Кипър при "сините"

Да предположим, че Михайлов е вратар. Свали голяма част от излишните килограми, които притесняваха заинтересованите от физическата форма на стража кадри на "Герена". Друг Николай - Кръстев ще очаква шанса си на резервната скамейка.

Снимка 399543

Източник: LAP.bg

При налично споразумение между футболистите, чийто договори изтичат в края на сезона, Цветкович, Яблонски, Рейш и Горанов би следвало да представляват защитната линия на тима.

Снимка 382479

Източник: LAP.bg

Тиам изглежда непоклатим в средата на игрището, като с доста по-офанзивни функции в халфовата линия може да бъде натоварен Давиде Мариани.

Снимка 383508

Източник: LAP.bg

Обертан, Кабрал и Паулиньо ще трябва да се грижат за захранването на централния нападател с достатъчно много пасове, а съответно и възможности в предни позиции. Защото без попадения няма как да се случат нещата.

Снимка 382492

Източник: LAP.bg

Стигаме и до Станислав Костов. Ще е много добра новина за Левски, ако той остане в отбора и не бъде продаден зад граница още по време на зимната пауза. Защото той нееднократно доказа, че е устойчив на напрежение и няма нищо против отговорността за отбелязването на "сините" попадения да пада върху него.

Снимка 401764

Източник: LAP.bg

Отново - доста условен е разгледаният вариант на "синия" състав, при уговорката, че всичко на "Герена" може да се промени до броени дни. Тези, с изтичащите договори може да си тръгнат, Одегаард може да получи възможност да заслужи титулярно място в защитата, а Джордан Н'Кололо - зад нападателя. Още повече ако Кабрал все пак напусне "Подуяне" за постоянно.

Това, с което до голяма степен се отличаваше Лудогорец под ръководството на Дерменджиев, бе силното начало на почти всеки мач за "орлите". Те стартираха ударно, без значение дали става дума за съперник от ранга на Верея или пък Реал (Мадрид). Бързият първи гол е сякаш основополагащ за философията на Дерменджиев.

Често до отбелязването на такъв се стигаше след статично положение или със скоростни атаки по фланговете, като крайните защитници на "зелените" се ангажираха не просто с изнасянето на топката, а дори с доставянето й в наказателното поле. Предимно с помощта на центрирания, но нерядко и с познатите до болка на опонентите на Лудогорец диагонални пасове.

Това съвсем спокойно може да се случи в Левски. Нещо повече - нерядко става факт в мачовете на "сините" и преди пристигането на новия треньор. Може би с изключение на подаванията по диагонала, през дистанция от няколко десетки метра - директно към нападението.

Снимка 260511

Източник: LAP.bg

Ако се избере подход с използване на крилата и навлизането на футболисти на тима на скорост към наказателното поле, както правеше Вандерсон в Разград, това пък на 100% е възможно и изпитано на "Герена". Левски разполага с чудесни изпълнители и за тези задачи, в лицето на бивш футболист на Манчестър Юнайтед, а на отсрещния край на терена в същата игрова линия - на един от успешните трансфери в тима за последните години. Обертан и Паулиньо.

Тук някъде идва и моментът, в който Георги Дерменджиев ще трябва да определи своя Марселиньо на "Герена". Без съмнение една от най-важните фигури. Опциите за "сините" са няколко, но отново зависят от развитието на селекцията, преди изтичането на трансферния период. Давиде Мариани нееднократно загатна в изказванията си, че може да играе просто като халф, но се чувства чудесно точно зад нападателя и двете крила. Н'Кололо и Кабрал са потенциални други варианти, а има и още, ако говорим за български футболисти и такива, които все още не са били налагани в подобно амплоа.

Но не е изключено Дерменджиев да потърси нов футболист, когото да ангажира с огромната отговорност.

Снимка 401760

Източник: levski.bg

Станислав Костов обаче остава от огромно значение за отбора. Буш не е на неговото ниво. В никакъв случай. Дума не може да става за сравнение между двамата. В миналото - може би, но говорим за ситуацията тук и сега. Ако на Костов не бъде намерен по-добър или поне равностоен заместник, той в никакъв случай не бива да бъде продаван само така, за спорта. Всички се надяват, че на трансферите "за цвят" в клуба е бил сложен окончателен край с пристигането на новия директор и ръководство. Дано е така.

Снимка 401765

Източник: LAP.bg

Ще спре ли Левски да допуска "леки" голове?

Интересен въпрос. И Лудогорец получаваше попадения във вратата си, когато Дерменджиев бе в отбора. По време на всяко негово "управление" в Разград. Но компенсираше с дъжд от голове във вратите на съперниците. В Левски това се случва периодично, но не е постоянна зависимост. А ще трябва да стане, ако отборът иска да е пълноправен кандидат за титлата в Първа лига. Костов вече доказа, че може да се конкурира именно с основното острие на предишния, а и на сегашния Лудогорец - Клаудиу Кешеру. Така че въпросът с головете до голяма степен не е неразрешим.

Снимка 401763

Източник: LAP.bg

Каква е равносметката?

Левски не само може да играе по начина на Дерменджиев, спечелил му куп победи у нас и в чужбина с Лудогорец, но и вече го прави. Могат да бъдат внесени известни корекции в състава, но само ако на местата на потенциалните напускащи бъдат привлечени качествени попълнения, които да са гаранция за успех в отбора.

Не количество, а качество трябва да гонят на "Герена", както вече много преминали през клуба треньори са отбелязвали.

Дано и този път тази фраза не бъде използвана само по необходимост и защото звучи добре. А наистина да означава нещо.

Нов треньор, сменено ръководство, осигурен финансов поток: Запазете отбора!

Нов треньор, сменено ръководство, осигурен финансов поток: Запазете отбора!

Смяната на футболистите, а не на треньора, е пагубна за Левски