Левски направи отлично попадение с привличането на Радослав Димитров. Няма как сините да намерят по-добър чужденец от него за такава заплата. Дъстли Мулдер не е лош, но с какво превъзхожда Ради освен по възнаграждение? Освен това с привличането на българин се печели човек за каузата ти, а повечето чужденци са в България само заради заплатата.

Димитров се развиваше много добре в Славия, стигна до националния отбор. Но допусна спад, което можеше да му коства много. Отделно от това треньорите се колебаят дали да го ползват като десен бек или десен халф. Аз го виждам в схема с трима защитници, като той да покрива цялата дясна зона. Иначе като чист бек -включва се умело в атаките, но се пропуква на моменти в отбрана.

Въпреки това е доказан играч, на хубава възраст. Като смениш обстановката, обикновено тръгваш нагоре. Вярвам, че ще се случи и с него. Левски не сбърка с привличането му. Навремето направих много добри трансфери от Славия -Емил Кременлиев, Мариан Христов, Владимир Йонков, Владимир Иванов - фугата. Всичките до един ги закупихме. Договаряхме се с белите, макар преговорите да бяха дълги и с много перипетии. В крайна сметка успях да ги взема в Левски. Спомням си, че за Мариан Христов дадохме 200 хиляди германски марки, както и процент от бъдещ трансфер. Той е сред най-добрите ми сделки.

Даден трансфер е сполучлив, когато си успял да извлечеш най-добрите спортно-технически качества на играча, а след това си получил голяма финансова изгода от продажбата му. Мариан се нарежда до Даниел Боримиров и Георги Иванов - Гонзо. Последния го взехме за 250 хиляди лева от Локо Пд, а след това клубът го продаде за 4 милиона евро. Мариан отиде в Кайзерслаутерн за 3 милиона марки, а Боримиров в Мюнхен 1860 за 1,6 милиона марки. С такива покупки, а след това с развитието и продажбата на играчите отваряш път за други. Всеки ще иска да се докаже, да бъде на тяхното място, да получи шанс за развитие. Бъдещето на футбола ни е в налагането на български играчи. На "Герена" започват да влизат в правилния път заради неволята - да налагат млади и да залагат на българи.

Ще кажа и защо това е вярната посока. По мое време Левски се издържаше само от трансфери, от правилен мениджмънт и продажби. Когато напуснах "Герена" през декември 1998 година, клубът не бе длъжник на никой. Да сте чули тогава някой играч да съди Левски? Не. Вярно, футболистите взимаха по 2-3 хиляди лева заплата, други по 900-1000. Но клубът нямаше финансови загуби, а разполагаше с перспективен отбор - с Гонзо, Александър Александров-Кривия... Неправилно е да водиш играчи с по 30 хиляди евро и след година те да те съдят. Това е лоша политика, или пък е "правилна", но навежда на нещо гнило - от моя джоб в твоя джоб.

За мен и схемата в клубовете трябва да се промени -президентът не трябва да е собственик, а лице на клуба. Бекенбауер да не би да бе собственик на Байерн Мюнхен? Клубът има борд на директорите, акционери - те трябва да са много, с по малко дялове. За да не може двама души да решават съдбата на цял отбор. Докато не стане така и тук, няма да се оправи и футболът ни. А нашите президенти се бият в гърдите, но после разбираме, че не са издържали, а са кредитирали отбора.