Последните няколко дни са благодатни на новини от лагера на Левски. "Сините" са изключително активни на трансферния фронт, като вече осъществиха и изходящи сделки. Те обаче породиха и разделение между феновете. Тръгнаха си български играчи за сметка на чужденци...

Левски привлича Келиан ван дер Каап

Ето кое е най-новото попълнение на Левски

Идва от датското първенство

Един от продадените футболисти бе Борислав Цонев. Лесната раздяла, с оглед значението му за отбора през есента, подсказва няколко важни принципа, които оттук насетне ще бъдат приоритетни за управлението на тандема Сираков - Стоилов. Някои от тях са положителни - други не.

"Никой не е по-голям от Левски" - С просто око се вижда, че оттук насетне на "Герена" важно ще бъде мнението на треньор и президент. Звезда или не, всеки трябва да понесе последствията си, ако не се вписва в концепцията. Изглежда, че случаят с братя Цоневи не е само за пари, тъй като отдавна се шушука за това, че Стоилов гледа негативно на близнаците. Да, заплатите им са високи на фона на сегашните финансови норми на "Георги Аспарухов", но такива договори им предложи Сираков през лятото, което е и големият парадокс...

Станимир Стоилов за подготовката, желанието за трофей и случилото се с братя Цоневи

Станимир Стоилов за подготовката, желанието за трофей и случилото се с братя Цоневи

Вижте какво каза Мъри

Така въпреки приноса за спасението на Левски през лятото, Цонев набързо бе продаден на Черноморец (Одеса). Месец преди началото на сезона пък започва да му се търси заместник, като бюджетен вариант е "синият" юноша Илиян Стефанов, който притежава класа, но все пак беше резерва в Берое. А нали трябва да се надгражда?

"Само дългосрочни договори" - Сираков и Стоилов предприеха правилната стратегия да формират отбор от футболисти, голяма част от които да бъдат с дългосрочни договори. Пример за това са новопривлечените чужденци, подписали за по 2,5 години. Легионери или не, далеч по-добре е да разполагаш с такъв тип състезатели, изцяло фокусирани върху представянето си за отбора. Обратният пример е Гьоко Зайков, който още с подписа си за 12 месеца, вече мислеше коя да бъде следващата му футболна дестинация.

"Край на чакането" - Новият треньорски щаб демонстрира нулева търпимост към футболистите, които така и не разкриват своя потенциал. Трябва да бъдем честни, хора като Ивайло Найденов и Мартин Петков, дълго време се криеха зад статута си на "наши момчета" и оцеляваха при каквито и да е чистки. И двамата обаче доказаха, че са футболисти, достигнали своя личен максимум на "Герена". А постигането на цели, минава през ангажирането само на класни футболисти, притежаващи достатъчен капацитет за развитие.

"Първо чужденци, после българи" - Леко разочароващ е фактът, по който Станимир Стоилов зачеркна голяма част от българските футболисти както в клуба, така и от цялата efbet Лига. Неколкократно Мъри сподели, че не вижда достатъчно класа и ще разчита изцяло на наемници извън страната и понякога кадри от Академията. Левски винаги трябва да бъде място, където да играят най-добрите, но всеки един успешен "син" отбор приоритетно е бил изграждан около ядро от родни състезатели. Едва ли има някой, който може да бъде убеден, че гледан играч на видео, по презумпция е окачествяван като по-добър от неговата българска версия, например. Но тук всичко опира до размера на заплатата...

Лоша новина за Левски

Лоша новина за Левски

Ноа Сонко Сундберг се контузи

"Левски трябва да вдигне нивото" - Най-основополагащият принцип! Дълги години мнозина се опитваха, но малцина дори леко "отлепиха ютията". Към този момент Левски е клуб, който опитва да се върне към своята най-добра версия, но има още доста работа за вършене. На всяко едно ниво. Започва се от начина на управление, преминава се през финансова стабилност, база, развитие на таланти, маркетинг, работа с медии. Левски дори трябва да вдигне и нивото на изходящите си трансфери, защото е лоша реклама за първия тим част от играчите му да преминават в отбори от Втора лига или такива, които се борят за спасението си в Украйна.

И така, Сираков и Стоилов се изправени пред куп изпитания в Левски. А важното за отбора предстои през пролетта. "Сините" трябва да върнат победоносната си аура както на терена, така и извън него. До този момент се полагаха основите, а резултатите тепърва ще бъдат отчитани,

Пропадна възможността за трансфер на Ивелин Попов в Левски

Пропадна възможността за трансфер на Ивелин Попов в Левски

Поне засега...

Време е водени от принципите по-горе, легендите да тласкат тима крачка по крачка напред. Необходимо е стъпките встрани и назад да бъдат сведени до минимум.

Оттук насетне остава да видим какво е нивото на футболистите по време на зимните контроли. Представянето им може да даде много жокери за това върви Левски в правилната посока на своето развитие така, както всички "сини" фенове се надяват.