Грандът Левски загуби предимството си в баланса във Вечното дерби. С 3:2 във вторник, ЦСКА изравни броя шампионатни победи в мач №1 на България и двата тима вече имат по 53, а равенствата са 39.

"Армейците" обаче могат да се похвалят с превъзходство по голова разлика, като са вкарали 206 попадения, а тези на "сините" вече са 199.

Левски бе с по-добър баланс в дербито за първенство от 7 ноември 1993 г., когато побеждава с 2:1.

Снимка 356648

Източник: LAP.bg

Любопитно е да се отбележи, че с успеха си с 1:0 на 1 август 2010 година, след гол на Гара Дембле, Левски дърпа с 10 победи пред ЦСКА в преките сблъсъци. Оттогава насам обаче ЦСКА е доминаторът във вечното дерби. През последните години "армейците" наложиха осезаемо надмощие големия мач на България, а онзи ден изравниха победите и са с едни гърди напред по-голова разлика.

Успехът във вторник бе третият за ЦСКА с 3:2 в историята на шампионатните сблъсъци с Левски. Първият случай е на 29 май 1960 г. Армейците водят на почивката с 1:0 след гол на Димитър Миланов, но малко след подновяването на играта сините обръщат с две бързи попадения на Димитър Йорданов до 50-ата минута. "Червените" обаче стигат до крайния успех с точни удари на великото крило Иван Колев в 55-ата и 71-ата минута.

Снимка 356643

Източник: LAP.bg

Второто шампионатно дерби в историята, което завършва 3:2 за ЦСКА, е на 22 март 1980 г. Тогава "сините" повеждат чрез Владимир Николчев, но още преди почивката армейците обръщат чрез Спас Джевизов и Марио Вълков. Джевизов бележи за втори път в 55-ата минута за 3:1, а Емил Спасов от дузпа в края оформя крайното 3:2.

За последно вечното дерби завършва при този резултат на 6 март 1999 г., но в полза на Левски. Двубоят се играе на стадион "Славия", а ЦСКА повежда в 8-ата минута чрез Милен Петков от дузпа. "Сините" обаче стигат до 3:1 след 2 гола на Георги Иванов-Гонзо и един на Александър Александров-Кривия. Асен Букарев оформя крайния резултат, а дебют за ЦСКА записва Димитър Бербатов.

ЦСКА победи Левски с 3:2 в двубой от първата шестица

ЦСКА вгорчи живота на Левски, зрелищно дерби и драматичен "червен" триумф с 3:2!

Христо Янев с успешен дебют в големия мач, "сините" все още треперят за третото място