По ирония на съдбата Левски записа най-срамния си сезон в навечерието на своята 100-годишнина. Историята на този велик клуб обаче не може да бъде забравена, не може да бъде подменена и топли изстрадалите в последните месеци сърца на многобройните фенове на клуба. Topsport.bg ще ви върне назад във времето, за да припомни живота на ФК Левски - от паметната за българския футбол дата 24 май 1914 година до 24 май 2014 година по десетилетия. Днес започваме с периода 1914-1924 година.

На 24 май 1914 година в местността "Могилката" (днес градинката пред 22-о средно училище) се състои учредително събрание. Група гимназисти създава официално нов спортен клуб, на който гордо се дава името на Апостола на свободата Васил Левски. Предложението е на Борис Василев (Боркиша), а събранието избира ръководство на клуба в състав: Владимир Георгиев (Владиса) - председател, Георги Манолов (Манолето) - подпредседател, Крум Динков - секретар, Борис Василев (Боркиша) - касиер, Стефан Тошков и Атанас Янков - членове и Костадин Манолов (домакин). За контролна комисия са определени Зафир Абрашев, Крум Тарянов и Любомир Чавдаров. Всички те са и играчи от футболния отбор. Началото е дадено! Дали някой от момчетата е предполагал, че тимът им ще се превърне в институция и начин на живот за толкова много българи?

Основателите на Левски

Началото на ФК Левски обаче е трудно, точно както е и в момента. До 1921 година у нас не се провежда държавно първенство по футбол и наличните клубове организират приятелски мачове помежду си. Дебютният мач в историята на Левски е срещу ФК - 13. Той е през лятото на 1914 година, а резервите на съперника побеждават с 2:0. Тъжно начало... През следващата година се изиграва и първото столично дерби със Славия, а Левски отново отстъпва - този път с минималното 0:1.

През въпросната 1915 година Левски постига дебютен успех, а срещу него на терена отново са „белите". Резултатът пак е 1:0.

Информацията от тези времена е доста оскъдна. Все пак става ясно, че в първото десетилетие от основаването на ФК Левски, тимът може да се похвали като двукратен шампион на София. През сезон 1922/1923 година заема върха в Софийската спортна организация, а през следващия - 1923/24 година е на първо място в столицата. Тогава държавното първенство не завършва.

Левски изиграва първия си международен мач на 1 юли 1923 срещу румънския Триколорул от Букурещ. Хиляди зрители наблюдават мача и „синята" с 1:0. На 17 октомври 1923, Левски връща визитата и побеждава в Букурещ с 4:2.

Левски на 10 години не е особено успешен, както и в момента (като изключим дебюта в международни мачове). Славните времена за „синия" отбор обаче тепърва предстоят.