Левски изигра вече два официални мача през годината, в които спечели 4 точки. Съперниците бяха изключително подходящи дори за пълен актив от 6, но от Велико Търново "сините" си тръгнаха само с една. Малко преди това бе взета победа над Монтана на "Герена" с 2:0, която във всички други епохи от историята щеше да бъде отчетена като задължителна и рутинна. При сегашното състояние на отбора обаче тя е нещо, което носи радост и въздишки на облекчение.

Разбира се, освен точките, това, което много интересува всички, обичащи Левски, е играта. След ужасната есен хората жадуват да видят някакво подобрение, някакъв живец, някаква стъпка напред. След само два изиграни мача дотук със сигурност е прекалено рано да правим крайни и генерални оценки. Някои неща обаче са видими и е добре да се отбележат.

НКП на Левски: Отворете стадионите, клубът има нужда от моралната и финансовата ни подкрепа

НКП на Левски: Отворете стадионите, клубът има нужда от моралната и финансовата ни подкрепа

Феновете с нов призив

Първо - отбраната е тотално променена. Не можем да кажем, че двете сухи мрежи срещу Монтана на "Герена" и Етър на "Ивайло" се дължат на новата защита. Още повече, че критерий за Левски трябва да бъдат много по-силни опоненти, при цялото ни уважение към тези два клуба. Отделно в първия мач за пролетта отбраната не бе на 100% подменена в сравнение с есента, а само на 25%. Единственият нов играч в нея тогава бе Ребин Сулака, докато във Велико Търново влязоха още трима дебютанти - Файсал Рерас и Драган Михайлович бяха халф-бекове, а Начо Монсалве бе един от тримата централни защитници, заедно със Сулака. Единственият останал от преди зимата в тази линия бе Живко Атанасов. В този състав Левски никога не бе играл и беше нормално да станат грешки. Такива имаше, особено при Начо Монсалве, но "сините" имаха късмет, че Етър не се възползва от тях.

Малмьо вече не е опция пред звездата на Левски Найджъл Робърта

Малмьо вече не е опция пред звездата на Левски Найджъл Робърта

Последната оферта на шведите е отхвърлена преди няколко седмици

Засега двете сухи мрежи могат да свършат работа по отношение на самочувствието на играчите. Но истинските тестове тепърва предстоят, а сработването е въпрос на време. По-важно е обаче колко дълго ще е то. Специално Михайлович, май се е ориентирал най-бързо в обстановката. Дали заради балканските си корени и манталитет или заради нещо друго, не е много ясно, но той изглеждаше най-активен и адекватен в отбраната на "сините" в Търново.

В атака Славиша Стоянович разполага с достатъчно опции. Продажбата на Робърта, ако ще се случва, би трябвало да е въпрос на часове, защото прозорецът затваря в края на февруари. За върха на атаката "сините" имат освен него Билал Бари, Стивън Петков, Валери Божинов и Илия Димитров. Не е ясно последните двама доколко сериозно влизат в сметките, но е факт, че са налице. Робърта и Стивън Петков са доказани футболисти. Те обаче трудно биха могли да бъдат критикувани, защото топката много рядко и доста трудно достига до тях. Те са зависими от хората в средата на терена и най-вече от вътрешните халфове. А в центъра на "сините" им липсват идеи, което засега е най-големият проблем в играта им. Мартин Райнов си върши много добре работата в дефанзивен план. Но и той, както и Илия Юруков и Симеон Славчев, е по-скоро разбивач. Трудно им е да организират играта и да дават необходимата доза креативност, от която нападателите да се възползват.

От Ди Си Юнайтед пристигат в България за финални преговори с Левски за Найджъл Робърта

От Ди Си Юнайтед пристигат в България за финални преговори с Левски за Найджъл Робърта

Ще го гледат срещу ФК ЦСКА 1948

Надежда за Левски обаче има. И тя може да стане реалност през април. Тогава се очаква в игра да се завърнат братята Цоневи. От тях могат да дойдат така нужните идеи и импровизация в средата на терена. Те са играчи с въображение, хъс и самочувствие - такива, от каквито отборът има крещяща нужда сега. Не е ясно като се върнат в каква форма и какво състояние ще са. През есента обаче доказаха, че могат. Особено Борислав, който бързо демонстрира, че може да бъде дори лидер на този отбор. Важно е и какво ще стане с друг от тези, които сега стоят в запас - Андриан Краев. Той също е добър футболист и може да допринесе за по-добрата физиономия на Левски.

А дотогава твърде вероятно е "сините" фенове да видят в още няколко мача немного привлекателна игра. Все пак те са срещу съперници между 6-о и 11-о място и могат да бъдат спечелени и от този състав на "сините". Сега предстои среща с ЦСКА 1948 (значително отслабен без Камбуров), следват Ботев (Пд) вкъщи, Ботев (Bp) навън и Славия на "Герена". В тях най-важното нещо ще са точките. За играта май ще трябва да се почака още...

Наско Сираков с нова важна задача в Левски

Наско Сираков с нова важна задача в Левски

Започва разговори за подновяването на контрактите на част от основните футболисти