Бившият футболист на Левски и националния отбор Илиaн Стоянов от доста години живее в Япония, но редовно взима отношение относно процесите в българския футбол. Коловати има школа в Страната на изгряващото слънце, а освен това поддържа и такава в родния си град Кюстендил. Стоянов даде интервю пред "Тема Спорт" за последните събития в Левски и БФС.

Г-н Стоянов, като човек, който още дълго време явно ще е извън България, какво ви кара да реагирате на почти всяка новина за Левски и БФС?

- Който е минал през Левски, си му остава тръпка завинаги. Това е една институция. Боли ме от това, което става в клуба години наред. Това е унищожение. Тръпка е и аз ще си умра левскар. Колкото до БФС - по-рядко коментирам нещата там. Но последните събития, които станаха, са неморални.

Последния път, когато говорихме, казахте, че е време Наско Сираков да се завърне в Левски и да оправи нещата, но като че ли в момента той не оправдава дори и вашето доверие?

- Така е. През тези години, когато Наско Сираков бе извън клуба, съм коментирал, че той трябва да е там. Но може би по-добре щеше да е позицията му да е на спортен или изпълнителен директор. В момента като собственик в тази тежка обстановка мисля, че не се справя добре. Няма спонсори, а сега и бюджетът се намалява наполовина, но дори и толкова няма. Левски и дори на 50 процента да си намали средствата, е все тая, касата си е празна. Всеки знае, че в такъв клуб са много важни парите и редовно да се дават заплати.

Отстрани погледнато, как ви се струва отношението на феновете към случващото се в клуба?

- Може би повечето от феновете са настроени скептично, но има и по-малък процент от тях, които вярват, че Левски ще се оправи, ще се вдигне на крака и ще дойде някой човек, който да помага и да оправи тези неща, които са в момента. Но повечето от феновете са скептично настроени.

Коловати вярва в екипа на Бербатов: Гласувайте за промяната!

Коловати вярва в екипа на Бербатов: Гласувайте за промяната!

"Айде, момчета успех с вас съм!"

Как ги усещате? Според вас имат ли вяра, че ще се излезе от тази криза?

- Не знам, мога да кажа от моята гледна точка какво виждам. Има много привърженици, които ми пишат в социалните мрежи, дори и ми звънят и говорим. Повечето хора са скептично настроени от това, което се случва в Левски.

В Левски от доста години вече не се получава нищо. Докога ще продължи това безвремие?

- Според мен някой подведе Наско Сираков да вземе акциите и му направи лоша услуга. А този някой всички знаем кой е - най-болният левскар в държавата. Сираков, като старо куче във футбола трябваше да си направи сметка, че ако вземе акциите, ще е необходимо да има сериозни хора зад гърба си - дали спонсори, или Бащица, защото не взимаш акциите на Левски Карлово или Левски Лом, с цялото ми уважение, а това е Левски София. Тук трябват средства и като си поел тази отговорност, е необходимо да си спазваш обещаното.

Не е ли голям проблем и това, че няма спортен директор, защото Наско Сираков не може да се справи сам с търсенето на треньори и играчи?

- Да, според мен трябва да има спортен директор, който да е в помощ поне на треньора за гледането и взимането на нови футболисти, защото наставникът не може да изпълнява тези функции и да следи играчи. За мен е необходимо да има спортен директор, но не знам защо не е назначен такъв. Трябва да има човек, който да е близо до отбора и да следи нещата. Според мен най-важното бе, че Сираков трябваше да излиза всеки месец и да дава пресконференция. Да дава информация на феновете какво става в клуба. За всяка една стотинка, която е влязла в клуба, и за какво са давани пари. Защото ако не бяха феновете, поправете ме, ако греша, но между 5 или 6 милиона лева са дадени от тях...Тези хора са длъжни да знаят какво става. Може Сираков да каже, че е трудно и привържениците могат да се организират. Ако не може да се справи в Левски, нека да се направи един модел като в Барселона и Реал Мадрид и да се дадат 51% от акциите на някакво сдружение или на бизнесмени. А другите 49% да си останат при Сираков. Ако бюджетът е 500 000 лева на месец, задачата им е да ги намират. Примерно сдружението, както е с мнозинство, да избира президента на клуба и да дава отчет на феновете, защото без привържениците Левски е нищо. Това е самата истина.

Според вас Лудогорец още колко време може да е шампион?

- Докато му пускат аванта на онзи там, ще е така. Защото нито Левски, нито ЦСКА излизат с позиция, а това са двата най-големи бранда в България. Докато се мълчи и никой не скочи, за да се направят някакви промени в българския футбол, ще си гледаме същата безрадостна картинка от последните 10 години.

Като гледате БФС, не ви ли се струва, че там е безкрайна комедията или трагедията?

- Един вид е трагедия и комедия. Като гледам, че от УЕФА и ФИФА пращат писма и се чудят... Това може да стане само в България. Не е сериозно и нека клубовете да се замислят за кого ще гласуват на конгреса, ако искат нещо да се промени. Да, Бербатов няма опит в това, но от малък е излязъл извън България и е играл и работил в много сериозни клубове, както и с такива хора. Мисля, че трябва да му се даде шанс - и да има промяна в българския футбол.

Осъзнава ли той с какво се захваща?

- Според мен трябва да знае и ще му бъде много трудно, защото управлението на БФС от дълги години си е направило така нещата, че когато е избран президент, той може да стои начело, докато реши. Ще бъде много трудна борбата и трябва по-сериозно да се правят кампании. Необходимо е да се действа по-брутално.

Как реагирахте, когато разбрахте, че Боби Михайлов ще си оттегли оставката?

- Не знам как са юридически нещата. Но от морална гледна точка е подигравка с футбола и феновете. Сигурен съм, че ако има смяна на ръководството, на следващия мач на националния отбор може би стадионът ще е пълен. Хората затова не ходят на мачовете. Загубиха интерес. Трагедия и анархия е там. Шапка им свалям - станали са четвърти в света. Това са световни звезди, но в управлението се провалиха и не знам защо още са там. Но уставът е преправен и ще си останат там. Има си клубове-фантоми, които си ги избират, и така. Бербата трябва да се захване с по-брутални кампании и да се действа, защото в България не може да си нормален, ако искаш да спечелиш. Ако трябва, дори и със скандали и спорове да действа.

С техните камъни по техните глави, така ли трябва?

- Нормално. Това е България. Така се действа. Въпреки че баба ми, Бог да я прости, ми беше казала: "На лошото отвръщай с добро". Но няма как да стане в България. Просто манталитетът ни се промени след идването на демокрацията. Старите хора са били едни, а сега са съвсем други реалностите.

Какво се очаква за Олимпиадата в Токио?

- Няма да има фенове от други страни, само местни ще са. Чакат я и за момента всичко върви нормално.

Как са настроени хората в Япония? Предпазливи ли са?

-Да, предпазливи са, защото допреди месец имаше 13 области, които бяха затворени и не можеше да се излиза от тях. За момента от две-три седмици пак се вдигна броят на заразените и не знам...

Нали няма смисъл да ви питам за съоръженията и залите в Япония...

- Да, инфраструктурата започнаха да я правят още в началото и всичко беше готово за миналата година. Не съм чел за момента дали ще има карантина за отборите в Олимпийското село.

Всичко наред ли е с школата ви?

- Да, всичко е наред. Работим с децата. Имаме много трениращи, но терените в Кюстендил не са достатъчни.