Левски има проблем с колектива. Признанието дойде изненадващо от самия треньор на "сините" Николай Костов. Специалистът даде да се разбере, че тимът гние отвътре след 1:2 от Хебър в Пазарджик за Купата на България. Столичният гранд е аут от турнира за Купата на България, изостава чувствително и от първото място, каквато бе целта пред клуба. Тепърва ще се правят анализи, обеща Костов, но за тях изглежда късно, тъй като нулевият сезон е зад ъгъла, а причините за това няма да топли особено феновете на Левски през студените месеци до подновяването на шампионата.

Проблемите на "сините" са сериозни и далеч не опират само до колектив, колкото и важен да е той. Трябва да е ясно, че за хармонията в един отбор главен отговорник е именно старши треньорът. Без значение какви проблеми има даден клуб, наставникът е този, който може да обедини съблекалнята и да сплоти футболистите. Това обаче сега видимо липсва на стадион "Георги Аспарухов". Там отново има разделение на групички и Костов изглежда безсилен в опита да промени настроенията в отбора.

От месеци насам се вижда, че колектив няма. Казват, че победите най-добре спомагат в тази насока, но и те са кът. Греховете на Костов обаче далеч не спират дотук. Може ли някой да посочи играча във форма за Левски? Вратарят Пламен Андреев със сигурност не е от тях, същото може да се каже и за капитана Андриан Краев, който към днешна дата се превръща в изкупителна жертва, защото в този клуб и при това ръководство все някой трябва да е виновен.

Бразилците също са далеч от оптимално състояние и все пак Уелтън, току-що завърнал се от контузия, изглежда единственият светъл лъч в този тим. Другият е Жереми Петрис, но и ситуацията около него не е никак розова предвид изтичащия му контракт. Нито един друг от останалите не може да бъде изтъкнат като човека във форма.

Списъкът с проблемите пред Костов продължава и със слабото представяне на защитата. През миналия сезон на "Герена" трупаха сухи мрежи, а Андреев чупеше рекорд след рекорд. През настоящата кампания пред "сините" са Арда, ЦСКА, Лудогорец по този показател, а за 19 кръга отборът е инкасирал 15 попадения, част от които идват след груби индивидуални грешки. Отборът е разколебан и това пряко влияе върху резултатите.

Не на последно място трябва да се споменат и честите контузии на футболисти. Само за последния месец през лазарета на тима минаха Уелтън, Роналдо, Жереми Петрис, Кристиан Димитров, Джавад Ел Джемили, Хосе Кордоба, Цунами и Рикардиньо. Една от теориите за зачестилия брой травми е сериозната почивка, която Костов дава. Имаше случай в една от паузите за националния отбор, когато наставникът нареди близо седмица ваканция на играчите, а част от бразилците дори се прибраха до своята родина. Това, разбира се, е едната страна на монетата, но е факт, че във важни моменти Левски остава без водещи фигури при и без това къса скамейка.

Някъде тук е добре да се повдигне темата и за ролята на единствените летни попълнения Дарлан и Асими Фадига. С какво те вдигнаха класата на "сините" и успяха ли да подобрят качеството на игра на тима. Много неща, които се случиха или не се случиха през лятото, сега дават отражение и не е необходим задълбочен анализ, за да се стигне до този извод.

Дотук всичко изброено са само факти, въпреки че на "Герена" обичат да боравят с тях само, когато е в тяхна полза. Но е видимо и ясно, че Левски няма играч във форма, няма колектив, измъчван е от контузии, а лятната селекция върви към провал. По-задълбочен аназиз може да извади на показ и други грехове, но и тези никак се на за пренебрегване.