Легендарният стрелец на Левски от близкото минало - Емил Ангелов направи обстоен анализ на "синьото" представяне през тази есен. Бабангида не вижда сериозен прогрес в представянето на клуба в сравнение с преходни сезони.

Въпреки това, бившият голмайстор на вековниците е на мнение, че битката за титлата с Лудогорец все още не е загубена. Ангелов даде своята оценка и за представянето на двамата централни нападатели Дени Алар и Найджъл Робърта.

Той е категоричен, че наставникът Петър Хубчев трябва да получи максимален кредит на доверие, за да наложи своята футболна философия на "Герена".

А какво каза той относно баражите за Евро 2020, отказването на Ивелин Попов от националния тим и ситуацията в БФС, научете в пространното му интервю специално за читателите на ТОПСПОРТ.

В Левски очакват потвърждение от медицинския щаб за състоянието на Рейш

В Левски очакват потвърждение от медицинския щаб за състоянието на Рейш

Футболистът пропусна гостуването на Берое

Полусезонът в шампионата вече е към своя край. Твоето мнение за Левски? Доволен ли си от отбора и има ли някакво надграждане според теб под ръководството на Хубчев?

-Да ви кажа, честно мразя да давам някакви оценки на отбора. С една дума, толкова пък чак страшно развитие не виждам. В крайна сметка пък е по-добре, отколкото при по-предишния треньор, който беше. Така, че предполагам нещата ще се оправят, но ние го казваме това през последните 10 години. Проблемите във футбола са глобални и виждате, че не става въпрос само за Левски. Виждаме само един Лудогорец, който е над всички отбори. Те са една добре смазана машина. Там работят по един и същ начин. Взимат качествени чужденци, влагат се много пари, но пък в крайна сметка вижте колко българи играят там. Това им е слабото звено. Но да се върнем на Левски. Дано за клуба предстоят по-добри неща занапред. По някой път не само парите помагат на даден отбор. Може да имаш и много средства, но да не взимаш точните футболисти. Нещата са много комплексни. Дай, Боже занапред да бъде ситуацията по-добра за Левски. На този етап обаче не виждам огромно развитие.

Снимка 383258

Източник: Официален сайт на Берое

Малко преди зимната пауза, шампионските амбиции на Левски вече са доста силно лимитирани. Изоставането от Лудогорец е сравнително голямо. Може ли да се търси някаква логика и последователност, тъй като подобен сценарий вече се повтаря поредна година, без значение името на треньора или футболистите?

-Има нещо сбъркано, предполагам. Не знам откъде идва и всичко това. Познавам Павел Колев, познавам горе-долу и Хубчев - работих с него 1-2 години. Едва ли не се говори, че те са проблемът, но който и да вземат на техните постове, предполагам, че ще бъде същото. Нещата идват отнякъде и трябва да се намери грешката откъде е и да се отстрани. Започва се вече лека-полека нещата да вървят нагоре. Но пак казвам, трябва да се прави реална оценка и анализ, както вие казвате, на цялостната ситуация изобщо в българския футбол. Цялостно как се развиваме, не само Левски, ЦСКА или Лудогорец. И по другите областни градове, имат ли терени, нямат ли... За мен нещата вече са брутални, на много ниско ниво. Трябва да се променят нещата. Аз съм треньор на мъжкия отбор на Хасково, имаме школа за деца, но нямаме терени, мъчим се. Имаме таланти, но поради тези проблеми започваме да ги губим един по един.

Иван Горанов под въпрос за следващия мач на Левски

Иван Горанов под въпрос за следващия мач на Левски

Футболистът ще трябва да "стисне зъби" за Купата

Напоследък обаче Левски инвестира сериозно в своята детско-юношеска школа. Точно "сините" таланти направиха добро впечатление през първата част от сезона. Става въпрос за Стаси Иванов, Мартин Петков... Изобщо Иванов май вече трябва да го броим като един от основните футболисти на клуба...

- И двамата много добре ги наблюдавам. Стаси още по-отблизо. И двамата имат някакви качества и за мен са добри футболисти. Трябва да се развиват, естествено. В това да си добър и топ футболист, има голяма разлика. За да станат топ футболисти обаче им е необходима много работа. Това са клишета, които всеки може да ги каже, но самият футболист трябва да усети тази увереност у себе си, за да може да се развива. Идеята е по-най-бързия начин, ако може да излязат в чужбина. Знаете много добре, че когато се отиде в чужбина, тогава започва да се разсъждава. Не казвам, че нивото е огромно. Да има и добри първенства за развитие, но тогава вече се гледа с друго око на света, футбола и професионализма. Примерно, ако се срещнеш с други футболисти, които са още по-големи професионалисти, ти се "заразяваш" от тях и искаш да им подражаваш. Така се постигат успехите. Аз също съм бил футболист в чужбина и съм играл с много национали на други държави. И донякъде и те психически ти помагат за това нещо.

Смяташ ли, че точно последните спекулации относно трансфер на Станислав Иванов в чужбина, може да му повлияят негативно? Или пък да го мотивират допълнително?

-Нищо чудно това вирване на носа да се получи, познавайки българския манталитет и действителност. Мога да дам пример със себе си. Когато вкарвах голове за Левски за Купата на УЕФА, бях доста подготвен и имаше интерес към мен от страна на френски клуб от Лига 1. Доста си разговаряхме тогава с г-н Сираков и Мъри. Те ми казваха да се подготвям добре за Шампионската лига и тогава да ме продадат. Точно в този период пък се контузих и не можах да покажа това, което трябваше. Играх два мача само... Така че на мен това ми е повлияло. Това е напълно нормално, човек има все пак някакъв вид вътрешно размечтаване, което може да те вкара в обратния път.

Дени Алар остава на пейката срещу Черно море

Дени Алар остава на пейката срещу Черно море

Хубчев ще направи промени по стартовата единайсеторка

На Левски предстои важен мач за Купата на България срещу традиционно неудобен съперник какъвто е Черно море. Какво очакваш от осминафиналната битка на "Герена" тази сряда?

-Ако този въпрос ми го бяхте задали преди 10 години, когато ние играхме, можеше и да ви кажа директно как ще завършим - предполагам щяхме да ги победим между два и три гола за нас. Но в момента вече не мога да дам никаква оценка, тъй като преди два дена направихме 1:1 с Берое, а ние винаги сме ги били в Стара Загора. Просто нещата са толкова изравнени вече, нямам представа... Според мен обаче Левски е с една идея по-добре от Черно море и би трябвало да постигне успех.

Проблем ли е за отбора това, че не може да печели важните си мачове? Влияе ли това на цялостното самочувствие и целите на всички в Левски?

-Да. Голям лидер и истински отбор се става, когато биеш директните конкуренти. Тогава натрупваш самочувствие и ставаш още по-силен. На този етап те не могат да направят това и предполагам, че това им е проблемът. Пример ви давам с Лудогорец - те имат по-голямо самочувствие. Но и това ще дойде, не може цял живот да се върви назад. Не искам да давам оценки на клуба. Пожелавам им да имат някакво развитие занапред. За да може и ние, които сме били част от Левски, да се радваме на успехи.

Снимка 322710

Източник: Личен архив

Като човек, който е вкарвал множество важни голове за Левски, няма как да не те попитам за сегашните нападатели на отбора. Сякаш не може да се каже, че Робърта и Алар все още пасват за атаката на Левски. Какво е твоето мнение?

-Моето мнение е като на абсолютно всички други. Добри нападатели, но са недодялани. Не могат да ти решат мача. Може и да вкарат гол, но не и да решат даден двубой. Не са истински лидери, които треньорът знае примерно, че ако не вкарат гол, поне ще играят за отбора и ще направи всичко най-важно, за да помогне за победата. Личи си, че треньорът се двоуми. Просто са на приливи и отливи. Нямат това ниво, което ние искаме за Левски. Да бъдат агресивни, подвижни, съперниковите отбрани да се стресират от тях. Няма го това нещо. Дай, Боже, занапред да се развият и да направят това. През зимата на Левски му трябва нов нападател. По-бърз, подвижен и ангажиращ съперниковата отбрана. Така, че за мен лично, ако Левски иска да се развие, трябва да помисли и в тази насока.

Александър Василев може да премине в Левски през зимата

Александър Василев може да премине в Левски през зимата

Защитникът е несменяем титуляр в Берое

За да затворим темата "Левски", колко време ще му е нужно на Петър Хубчев, за да наложи своята футболна философия в клуба?

-То реално погледнато аз също съм треньор и знам какво е. В България искаме всичко да стане веднага. И като не станат нещата - треньорът е виновен. Не, напротив - трябва наистина да се оставят треньорите да работят, да им се даде шанс, да опипат почват, да видят характерите на момчетата. Това всичко е толкова комплексно, че не може да си представиш. Аз пак казвам, в Левски това е лошото, че публиката ни е свикнала по възможно най-бързия начин да има успехи и може би това до някаква степен влияе на отбора. Има някакво напрежение. Знаете в Левски винаги си е имало напрежение. Нека Хубчев да си покаже философията, да се остави човекът да работи. Ако вече наистина са решили и е станало фрапантно...Но аз не виждам нещо фрапантно да е станало. Вие виждате класите, те си личат. Всеки един трябва да си направи хубав анализ. Виждате Лудогорец идват преди два дни играли с ЦСКА (Москва), а нашите момчета, пример давам - играли с Витоша (Бистрица). Така, че нещата са по-различни. Трябва да стигнат това ниво, което е било Левски навремето. Да може тогава вече да сравняваме нещата. Нека се оставят треньорите да работят и да мислят за развитието на футбола.

Може ли да причислим и този сезон като сигурен за деветата шампионска титла на Лудогорец?

-Нека починем сега, предстоят празници. Нека момчетата от всички клубове, и най-вече от Левски, да се отърсят от напрегнатия цикъл от мачове. Нови хора, президенти, управителни съвети.. Треньори нови, беше им напрегнато. Нека всички си починат, да направят анализ, евентуално и селекция кой трябва да се вземе. И от Нова година да задействат нещата и да започнат ударно. Нищо не е сигурно. Футболът е показвал много неща. Мога да ви кажа, че ЦСКА бяха 9 точки пред нас, същата година, когато станахме шампиони. Така, че стигнахме ги, бихме ги в директния двубой и взехме титлата. Не е загубено нищо. За мен лично трябва да се работи правилно и детайлно да се изпипват всички неща, защото в крайна сметка Левски е най-големият отбор в България.

Снимка 322711

Източник: facebook.com/ФК "Червените дяволи"

Като бивш национал на България, ще ми бъде интересно да науча очакванията ти относно жребия ни за баражите за Евро 2020 и евентуалната група, в която ще попаднем във финалния етап от континенталния форум?

- За групата, направо няма какво да коментирам - там е ужасно положението. Но за баражите е друго. Трябва националният отбор да излиза във всеки един мач с чест и високо вдигната глава. В крайна сметка се представлява държавата и винаги трябва да бъде на най-високо ниво. Нека пожелаем успех на момчетата и треньорския щаб. Нека се преборят с отборите, които имат на баражите, а след това в групите вече - каквото дойде. За тях всичко ще бъде успех. Вие виждате какво се случи, премазаха се психически всички футболисти. Имаха проблеми, даже и капитанът се отказа...

Паулиньо: Можем да грабнем титлата или Купата на страната

Паулиньо: Можем да грабнем титлата или Купата на страната

"Влизаме на 100% във всеки мач, расизмът е световен проблем"

А правилно ли според теб беше отказването на Ивелин Попов точно в този момент?

-Аз познавам Ивелин доста добре. Той беше млад футболист при мен, като сме били в Левски. После в Литекс бяхме заедно две години. Познавам характера му. За да предприеме подобни действия момчето, явно е наранен от нещо. Но нямам си на идея, не съм се чувал от доста време с него. Предполагам, че е имало нещо, което го мъчи, за да направи това нещо.

Има ли шанс да се върне за важните мачове?

-Има, разбира се. Трябва да се разговаря с него. Знам, че е мъжко момче и е дал дума, ама има една поговорка "Дума дупка не прави" и може пак да се върне, за да помогне. Няма никой да го обвини, че не е мъжкар, напротив. Хората ще се зарадват на неговото завръщане и даже ще кажат, че това е мъжкарското, защото се случва точно във важен момент за националния тим. Но всичко е разговори и е важно да го предразположат. А не всеки път като дойде Ивелин Попов да играе за националния тим, той винаги да бъде виновен. И то не говорим само за фенове да го казват това... Оставя си клубния отбор, идва да играе за България, дава всичко от себе си и в крайна сметка той винаги е виновен за нещо. Един път завинаги трябва да се разбере, че в България всички сме виновни, не само един или двама.

Найджъл Робърта: Доближаваме се до начина, по който трябва да изглежда Левски

Робърта: Доближаваме се до начина, по който трябва да изглежда Левски

"Не започнахме добре мача, агресията не беше на ниво"

И логичният финал на нашия разговор може би ще бъде случващото се в БФС. Каква трябва да бъде новата фигура, която да поведе футбола ни към прогрес?

-Новата фигура трябва да бъде човек, който наистина милее за футбола и иска да развие нещо, а не да връщаме назад 30 години. В Европейския съюз сме, нека вече да дръпне малко този футбол. Апелирам да се обърне внимание на този спорт в България и да го развиваме, защото е най-популярният спорт в света и без него наистина не става нищо. Който иска да е президент, надявам се да бъде разумен човек и умен.

Янис Каргас: Българският шампионат може да се конкурира с много от другите чуждестранни първенства

Янис Каргас: Българският шампионат може да се конкурира с много от другите чуждестранни първенства

"Има доста сериозни отбори, които си тежат на мястото"