В навечерието на вековния „син" юбилей, Topsport.bg ще Ви припомни най-значимите постижения в дългата история на Левски. Като всеки велик клуб и столичани имат върхове и падения, след които обаче винаги са съумявали да се изправят още по-силни. Впрочем, послание, което важи с особена сила и днес.

Четвъртото десетилетие  между 1945-1955 от съществуването на Левски ще бъде запомнено с редицата спечелени отличия, както и раждането на големия съперник ЦСКА. Историческо ще остане и решението на ЦК на БКП от 1949-та година, отборът е закрит,а после преименуван на СО Динамо (спортна организация на служителите и работниците в системата на пощите, съобщенията, леката и хранително-вкусова промишленост) по съветски образец. Освен всичко това на отборът е наложено да играе с „жълто-червени" екипи.

Изненадващо или не, „сините" не изпитват никакви проблеми  в размирния период между Втората световна война и Деветосептемврийския преврат. Нещо повече, популярността на Левски се увеличава, а това десетилетие се оказва и едно от най-успешните за родния гранд. През тези паметни години, най-големият съперник на тима от „Герена" е Локомотив (София).

През есента на 1944-та година, комунистическият режим обединява Лев­с­ки с По­щен­с­ки спор­тен клуб (ПСК), но­ви­ят клуб е регистриран като ПСК Лев­с­ки. Сините" печелят титлата и купата на страната през 1946, 1947 и 1949 г., като през сезон 1948/1949 г. завършват без загубен мач. В годините 1946, 1947 и 1949 отборът завоюва и Купата на Съветската армия, като по този начин става първият отбор, който я печели три пъти.

Най-известните играчи от този период, които с гордост защитават „синята" фланелка са: Димитър Дойчинов, Арсен Димитров - Ацко, Божин Ласков - Попето, Борислав Цветков - Жук, Любомир Алдев, Любомир Хранов - Мистри, Атанас Динев - Насо

Така след петия дубъл за десетилетието, идва и един от най-тежките моменти в историята на клуба. БКП  първо закрива Левски, а след това преименуван на СО Динамо (спортна организация на служителите и работниците в системата на пощите, съобщенията, леката и хранително-вкусова промишленост) по съветски образец. Освен всичко това на отборът е наложено да играе с „жълто-червени" екипи.

Друго епохално събитие за Левски през този период е датата 5-ти май 1948, тогава е създаден отбора на Българската армия ЦДНА, който впоследствие ще се превърне в най-големия опонент на вековниците.

50-те години на 20-ти век започват с нова седма титла за Левски, спечелена през 1950 година. Доброто начало се оказва илюзорно и 1950-те и ранните 1960-те години на века са най-злощастните за отбора, в които той три пъти завършва на пето място: 1952, 1954 и 1955, а през 1963 достига дъното с шеста позиция в края на първенството.След поредната осма титла, спечелена през 1953 година, настъпва „сух" период без шампионски успехи за отбора, който продължава повече от десетилетие.

През тези години в българското първенство доминира новосъздаденият ЦСКА, който печели девет поредни титли.През сезон 1953 Левски печели титлата не и без късмет, след като най-добрите играчи на ЦДНА, Строител (София) и Спартак (София) са привикани в новосформирания национален отбор, като по този начин „синия" тим завършва с точка преднина пред опонента си, а другите отборите на Строител и Спартак изпадат..

ВИЖТЕ ТУК ТРЕТАТА ЧАСТ ОТ ПОРЕДИЦАТА  НА TOPSPORT.BG

ВИЖТЕ ТУК ВТОРАТА ЧАСТ ОТ ПОРЕДИЦАТА НА TOPSPORT.BG

ВИЖТЕ ТУК ПЪРВАТА ЧАСТ ОТ ПОРЕДИЦАТА НА TOPSPORT.BG