Шефът на школата на Левски на „Герена"- Даниел Боримиров обясни пред "Тема Спорт" на какво се дължи напускането на Илиян Стефанов, Георги Йомов, Ангел Максимов и Димитър Буров. Бившият футболист коментира и другите промени в академията, както и представянето на мъжкия отбор.

Г-н Боримиров, каква бе причината четирима от талантите на "Герена" да си тръгнат в рамките само на няколко дни?
- Ние не сме освобождавали тези момчета. Явно родителите им са решили, че е по-добре за тях да си тръгнат от "Герена". Не знам каква точно е причината. За мен не е оказало влияние върху решението им това, че бе намален бюджетът на академията и някои треньори напуснаха. Мисля, че Левски има нужда от момчета с характери и неслучайно немалко от юношите ни попадат в полезрението на треньора на представителния тим Стойчо Стоев. Досега никога не е имало толкова много играчи от академията в първия отбор. Това само показва, че школата работи правилно.

Какво се случва с треньорите, които напуснаха, ще има ли още?
- Живеем в тежки времена и всеки трябва да избере не им допада, че е намалено месечното им Възнаграждение, си тръгнаха. Така че това е положението. Мога само да приема факта. Засега не мислим да правим промени в академията. В момента треньори на U19 и U17 са Йордан Петков и Георги Тодоров, други размествания няма да има.

След намаляването на бюджета продължавате ли да работите с испанския методист Давид Серано?
- Да, чуваме се. Знаете, че той си замина за родината по семейни причини.

До каква степен редуцирането на бюджета ще промени плановете ви за развитие на академията?
- Със сигурност нещата ще се променят, защото изискванията са различни, а всичко това е свързано с финанси. При всички положения реализацията на плана, който представихме, ще се забави. Но ние няма да се откажем и да се отклоним от идеите, които сме приели да следваме. Надявам се, че и за в бъдеще ще продължим да създаваме млади таланти, защото виждате, че който е търпелив и изчаква своя момент, му се дава шанс. Когато желанието на родителите е по-голямо от това на децата обаче, нещата не се получават.

Как оценявате представянето на братя Цоневи, Краев, Деян Иванов, Мики Орачев и останалите юноши при мъжете досега през кампанията в А група?
- Мисля, че засега те показват доста добро ниво. Фактът, че все пак Стойчо Стоев им гласува доверие, е атестат, че работим правилно. Всички юноши обаче трябва да разберат, че на никого нищо няма да му се даде даром, всеки трябва да извоюва мястото си на терена.

Казахте, че родителите имат по-големи амбиции от децата си, но и хората могат да отвърнат: "Боримиров го казва, но неговият син е в първия тим, а нашите - не".

- Аз нямам абсолютно никакъв пръст синът ми да е в първия отбор. Спортно-техническият щаб решава кои деца да бъдат повикани, след това ми се обаждат на мен и се разпореждам кои да се качат.

До момента представителният тим, изграден от доста юноши, взе 4 точки в А група от 4 кръга. Какво ви допада от поведението на отбора и какво не?

- Победата във Варна бе много важна, тъй като ще даде самочувствие на отбора. Успехът показва, че Стойчо Стоев работи добре с младите и останалите играчи. Надявам се повече фенове да идват на мачовете, защото е нужна подкрепа в този момент. Ясно е, че това е пътят пред Левски - със собствени юноши да се гради отбор. Все пак тези момчета могат да бъдат продадени след време. В талантите ни все пак инвестираме доста по-малко, отколкото в някой чуждестранен. Просто нашите президенти трябва да разберат, че колкото повече обръщаме внимание на школите, толкова по-бързо футболът ни ще тръгне нагоре.