"Черната" хроника на неделния ден започна малко след 9 часа в Бадия ал Пино край Арецо. В зоната за отдих и обслужване на автомобилисти по магистрала А1 се засичат две малки групи фенове. Едните са тифози на Лацио и пътуват от Рим за Милано за мача с Интер. Другите са тръгнали от Неапол с шалчетата на Ювентус, за да го подкрепят при гостуването му в Парма.

Следва обичайната размяна на цветисти реплики, която прераства в ръкопашна схватка. Между римските и неаполитанските тифози съществува

дълбока ненавист,

а сблъсъците между тях са традиция.

Някой от присъстващите се обажда в полицията. Появяват се 2 коли на пътната полиция, но те са в противоположното платно на магистралата, на стотина метра разстояние. Те пускат сирените, за да покажат, че са готови да се намесят. Но трябва да стигнат до най-близкия изход и да сменят посоката.


Междувременно сбиването приключва, всички се връщат по колите си, а неаполитанците даже напускат паркинга. Вместо успокояване обаче настъпва трагедия. От другата страна на магистралата полицай дава предупредителни изстрели, без да прецени, че те не биха имали ефект поради голямото разстояние и шума от преминаващите автомобили. Според началника на полицейското управление в Арецо единият изстрел е бил във въздуха, а другият - не.

Куршумът пробива стъклото на колата с феновете на Лацио и убива на място 26-годишния Габриеле Сандри.

Около 11 часа шефът на италианската полиция Антонио Манганели е получил съгласието на министъра на вътрешните работи Джулиано Амато да пристъпи към изпълнение на предложения от него план. Становището на шефа на полицията е,

да не се спира
шампионата,

защото това би създало неконтролируема обстановка. Според него не бива да се допуска смъртта на Сандри да бъде представена като последица от футболно насилие.

Манганели започва телефонни преговори с президента на Италианската федерация Джанкарло Абете и с този на Олимпийския комитет (КОНИ) Джани Петручи. Те обаче настояват за незабавна отмяна на кръга, позовавайки се на миналогодишния прецедент с убийството полицейския инспектор Филипо Рачити по време на футболни безредици в Катания.


Все още има 4 часа до първия съдийски сигнал. Преговорите обаче продължават до 13,20 часа. Компромисът е да се играе, но с 10 минути закъснение, от 15,10 вместо от 15 часа, като футболисти и съдии носят траурни ленти. Междувременно президентите на Интер и Лацио се споразумяват помежду си да отложат двубоя в Милано.

В Бергамо срещата Аталанта - Милан трае 7 минути, защото местните ултраси пробиха бронираните стъкла на стадиона и бяха готови да нахлуят на терена. Всички останали мачове преминаха под знака на цивилизования протест и без насилие.
На този фон

остава загадка,

защо едва в 18,10 часа се отлага и вечерният мач Рома - Каляри, който трябваше да започне в 20.30 часа. Решението този път е на Комисията за наблюдение на спортни състезания към МВР и е противоположно на становището на шефа на полицията.

Под северния сектор на "Олимпико" се появяват ултраси на Лацио. Те са подсилени и от ултраси на Рома, които пренебрегнаха омразата към лациалите в името на "войната срещу ченгетата". Тази сбирщина от около 800 хулигани вилня до късно през нощта.

Резултатът е десетки ранени полицаи, запалени коли, погроми в сградата на КОНИ и в полицейски участъци. Задържани бяха трима нападатели, сред тях и девойка.
Спорът дали е трябвало да се играе, или не ще продължи още дълго, вероятно ще ангажира някои политически сили, след което ще отшуми до следващия акт на футболно насилие.