Всичките 11 футболни клуба, включително Ювентус и Наполи, както и 59 лица бяха оправдани от Федералния съд на Италия след счетоводно разследване, включващо и необявени капиталови печалби, съобщи Италианската футболна федерация (FIGC) в петък. Причина за разследването и последващия съдебен процес стана доклад от Надзорната комисия на клубовете от Серия А за дейността по търговия с играчи (както са описани в документите футболните трансфери) беше изготвен и представен на федералния прокурор миналата година, след което започна и това разследване.

Федералният съд обаче освободи всички разследвани, включително президента на Юве Андреа Аниели, настоящия управляващ директор на Тотнъм (Англия) Фабио Паратичи и шефа на Наполи Аурелио Де Лаурентис.

Валентин Антов излиза титуляр срещу Бреша

Валентин Антов излиза титуляр срещу Бреша

Централният бранител трябва да замени наказания Марио Санпиризи

"Националният федерален съд, председателстван от Карло Сика, оправда всички компании, мениджъри и администратори на клубове, които са били разследвани прокуратурата за отчитане на капиталови печалби и права върху състезателни права. Става дума и за суми, чиито стойности във финансовите отчети, надвишават значително разрешеното при счетоводните принципи", се казва в изявлението на FIGC. "Причините ще бъдат оповестени в следващите няколко дни. За момента няма да се правят повече изявления".

Капиталовите печалби от сделки от размяна на играчи или от трансфери, в които един играч преминава от един отбор в друг срещу пари плюс няколко играчи, се разглеждат активно в Италия през последните години поради трудността за установяване на точната пазарна стойност на играчите, включвани в такива сделки.