В момент, когато забавящата се световна икономика се разглежда като заплаха за растежа на Португалия, страната залага на нова платформа за изкуствен интелект, за да помогне на компаниите да увеличат износа си.

Стартирана от AICEP, държавната агенция за насърчаване на износа и инвестициите, платформата използва AI технология, за да достави персонализирани услуги на хиляди компании.

"Платформата ще бъде смел нов свят", заявява президентът на AICEP Луис Кастро Енрикес. "Това ще ни позволи да привлечем повече компании, да обслужваме компаниите по-добре и да бъдем по-продуктивни."

Наричана "Португалия Exporta", тя предлага широка гама от услуги на клиентите, като свързване на фирми и инвеститори, информация за потенциални партньори и персонализирани планове за интернационализация за всяка фирма.

"Платформата със сигурност ще донесе важни резултати за растежа на износа и следователно за нови рекорди през 2019 г., въпреки че в момента наблюдаваме забавяне", казва Анрикес.

Насърчаването на износа и бумът в туризма разпалиха възстановяването на икономиката на Португалия от дълговата криза.

През 2017 г. икономиката нарасна с най-високите си темпове от началото на века, но миналата година растежът на износа се забави, а икономическата експанзия леко се охлади.

Теглото на износа в брутния вътрешен продукт на страната (БВП) достигна 44% през миналата година от 30% през 2010 г., тъй като компаниите бяха принудени да намерят отвъдморски пазари по време на тежката криза по време дълговата криза в еврозоната.

"Целта е износът да достигне 50% от БВП до 2025 г.", казва Анрикес. "За да се случи това, Португалия трябва да продължи да увеличава износа, да диверсифицира пазарите, но също така да накара повече компании да изнасят като цяло."

Португалия разполага с 44 000 компании с потенциал за износ, но само 23 000 редовно го правят, според данни от Националния статистически институт на Португалия.

"Когато платформата заработи пълноценно, трябва да можем да обслужваме всички португалски компании с изнасящ профил", казва Анрикес.