Исторически успех за турския спорт под ръководството на български треньор. Камелия Дунавска изведе ансамбъла по художествена гимнастика на Турция до безпрецедентна първа европейска титла на първенството в Киев.

Пред "Новините ON AIR" златното момиче на Нешка Робева разказа за дългия път към върха, трудностите и саможертвите.

Това е изпълнението, което постави Турция на картата на европейската художествена гимнастика. А до там ансамбълът стига под ръководството на българското златно момиче Камелия Дунавска, която работи с отбора от 2017 година.

"За мен тези момичета вече са златни. Те направиха изключително голям скок в Турция. Истината е, че при нас дотичаха хора от делегацията, които ревяха като деца", заяви Камелия Дунавска.

А след последните акорди на съчетанието с три обръча и два чифта бухалки, Дунавска в свой стил не пести критиките си.

"Не успяха да покажат това, на което са способни. Стресът ги натисна много. Първите ми думи бяха, че са пропуснали възможността да спечелят още два медала", обясни тя.

А пътят до златото никак не е лесен. Почеркът на Дунавска е във всичко, защото тя няма щаб от помощници. 

"Нямаме хореограф, нямаме екип, бих казала, че се справям добре", каза още треньорът.

Начело на ансамбъла тя застава...погрешка. Грешка, която след няколко години ще се окаже исторически шанс. Нешка Робева е сред първите, които честитят титлата на своето златно момиче.

Дунавска обаче не вижда път за себе си в родината. "Аз съм приключила с България в професионален план", посочи тя.

Повече от два месеца преди състезанието Дунавска и петте момичета са били изолирани от околния свят в лагерна обстановка. И макар че на първенството в Киев заради коронавируса в състезанието между ансамблите участваха само шест отбора, Дунавска е убедена - спортът не трябва да спира. А следващата цел е ясна - класиране на Олимпиадата в Токио.

Илиана Раева: Държавите, които не спряха подготовката си бяха и най-добре подготвени

Илиана Раева: Държавите, които не спряха подготовката си бяха и най-добре подготвени

"Българките не успяха да изиграят нито едно свое съчетание"