Катрин Тасева и Боряна Калейн спечелиха две квоти за Токио 2020 от индивидуалната надпревара на Световното първенство по художествена гимнастика.

Последните Олимпийски игри, на които България имаше две представителки, бяха в Пекин 2008.

След като през първите четири дни от състезанието Тасева не беше достатъчно стабилна, днес тя изглеждаше много по-уверена на килима и не допусна груби грешки. Първият уред, с който Катя излезе на килима беше лента. Това беше и единственото съчетание, в което тя допусна леки неточности. За него тя получи оценка от 19,100. Във втората ротация тя изигра своя обръч по музика от "Жената чудо" и получи 20,200 точки. За джаз топката си, която е и любимият ѝ уред, тя бе оценена с 20,900. Бухалките ѝ, озвучени от Арета Франклин, получиха оценка от 21,800 точки. Със сбора си от 82.000 Катрин се класира на първо място в група "Б".

Пътят към Токио минава през Баку

Пътят към Токио минава през Баку

Голямата цел на България са две квоти в индивидуалното за олимпийските игри

Другата представителка на България Боряна Калейн стартира борбата за квота в група "А". Тя започна състезанието с бухалки. Изпълнението ѝ беше по-добро от това в квалификациите и тя очаквано получи 22,350 точки от съдиите. При второто си излизане на килима тя трябваше да покаже композицията си с лента. Отново много по-добро изпъление от вчерашния ден и оценка 19,900. В композицията си с обръч, която е по музика от "Фантомът на операта" Боряна имаше съвсем леки неточности и получи 21,625 точки. За последното си съчетание на това Световно първенство Калейн изигра съчетанието си с топка, за което получи 22,400. Със сбор 86,275 тя остана на косъм от бронзовия медал в многобоя на шампионата на планетата.

Абсолютна световна шампионка за трети път стана Дина Аверина. Сребърния медал спечели сестра ѝ Арина, а трета остана израелката Линой Ашрам.