Йордан Йовчев навършва 47 години днес. Легендата продължава да е близо до любимата си гимнастика. Освен това помага и за развитието на стрийт фитнеса в България. Йовчев е президент на клуба по гимнастика и стрийт фитнес "Street Workout Bulgaria". Легендарният спортист даде интервю за "Блиц":

Къде ви откриваме на рождения ден?

- В залата, имаме тренировкa. Старая се да обръщам внимание на хората, които ще пътуват за Световната купа. Подготвяме и състезател за олимпийските игри - Дейвид Хъдълстоун. Ще почерпя състезателите и треньорите тук в залата.

Талантът Дейвид Хъдълстоун ще ни радва ли в бъдеще и каква е целта пред него за Олимпийските игри?

- Имаме цел да направим по-добро класиране от световното първенство, което беше квалификация - миналата година в Щутгарт. Целта е Дейвид да влезе в Топ 24 на Олимпиадата в Токио, това ще му отреди участие на финала. Идеята е не само да преодолее квалификациите, а да върви напред. Има старши треньор, аз помагам за физическата подготовка и съм част от колектива. Без значение дали съм рожденик и какъв празник има, работата е приоритет.

Снимка 375941

Източник: Личен архив

С какво друго се занимавате?

- Стрийт фитнес. Единственият клуб в България е нашият - "Street Workout Bulgaria". В събота направихме страхотно представяне в Стара Загора, давайки началото на новия сезон. Имаше и международно участие, румънци и македонци също се включиха. Много хора се събраха на събитието. Интересът към стрийт фитнеса в България е все по-голям. Някои го практикуват, а други го гледат и се радват, което е критерий, че правим нещата добре, или поне се стараем. Нашият клуб е първият в България. Иначе има международна федерация по стрийт фитнес, която организира световни първенства и други състезания от международния календар.

Продължавате да впечатлявате с фигурата си, макар и вече на 47 години. Как я поддържате?

- Тренирам всеки ден. Сутрин отделям време за себе си, за да тренирам и да се чувствам добре. Правя го за тонус, не за високи резултати, както беше преди. Свикнал съм да се натоварвам. Продължавам да тренирам с голямо желание. Ежедневно се натоварвам физически, за да се разтоварвам психически.

Продължавате ли да се включвате в демонстрациите и да радвате публиката?

- На моменти се включвам, но не всеки път. Не може под път и над път да се чекнеш. Защото нашето вече си е чекнене каквото и да говорим. Не сме за завиждане, но все пак сме пример. Понякога е важно да напомняш за себе си и как изглеждаш. Да го покажеш, а не само да казваш "тренирай така, направи това, тези храни са правилни, онези не са...". След като идвам от големия спорт е важно да изглеждам добре. Мотивацията продължавам да я имам.

Ръкавици на Кубрат Пулев и тениски на Григор Димитров и Йордан Йовчев бяха продадени на благотворителен търг

Ръкавици на Кубрат Пулев и тениски на Григор Димитров и Йордан Йовчев бяха продадени на благотворителен търг

Сумата от 62 хиляди лева ще бъде използвана за благотворителна кауза

Спазвате ли хранителни режими?

- Не, и преди не съм спазвал особено стриктно. Всичко съм си позволявал да похапвам. Просто правя по едно хранене дневно. Няма как да се наядеш както ти харесва и да влезеш в залата, за да се преобръщаш сто пъти.

Кои са най-големите ви приятели в спорните среди?

- Много са, но най-близки са ми тези, с които прекарвам ежедневието си - хората от гимнастиката. Имам и приятели, с които тренирам. И по света имам близки. Но не е важно да имаш много приятели, а да има човек, на когото като се обадиш веднъж в годината, да можеш да разчиташ.

Имате ли врагове?

- Сигурно имам, в този свят не всеки те обича.

Йордан Йовчев се включва в благотворителния отбор на "И аз мога"

Йордан Йовчев се включва в благотворителния отбор на "И аз мога"

Тази година усилията на кампанията са насочени към програма Мобилен терапевт

Преди години живеехте в САЩ, сега сте тук. Добре ли се чувствате в България?

- Продължавам да ходя в Щатите, но основно съм в България. Тук се чувствам по-добре. В България има хубави хора. Но винаги е добре, когато човек пътува. Стремя се да помагам с каквото мога, искаме гимнастиката да се движи напред. Случват се нещата. Наблюдава се голяма активност сред децата, искат да спортуват. Избират гимнастиката и се стремят да се развиват. Все повече деца участват в турнира за купата на Йордан Йовчев. Това само може да ни радва.

Синът ви Джордан обаче предпочете тениса, а не гимнастиката.

- Да, така се случи. За момента се справя добре. В началото считах тениса за лигав спорт, но покрай сина ми си промених мнението. От него научих повече за този спорт, дори вече го практикувам. Играя тенис, когато намеря време.

Наследникът ви на колко години е и прибира ли се в България?

- На 18 е, да е жив и здрав. Идва си от време на време, но сега е на училище.

Йордан Йовчев: Плавно остарявам, но продължавам да тренирам

Йордан Йовчев: Плавно остарявам, но продължавам да тренирам

"След слизането от голяма сцена винаги има трудни периоди"