Президентът на Българската федерация по художествена гимнастика Илиана Раева говори след втория ден на Световната купа в София. Стилияна Николова и ансамбълът спечелиха титли в многобоя.

"Направихме програма максимум. И при ансамбъла, и при индивидуалното успяхме да спечелим златния медал при една много емоционална публика. Точно топките и лентите изведоха момичетата до първото място на Световното първенство, както и на Световната купа в Атина. Вярвах, че можем да спечелим, защото топките и лентите са ни много силни. Обръчите също са много силни. Много интересна и трудна композиция. Допускаме още грешки, както и съперниците. Направихме много сложни композиции. Дори с малките грешки, големите трудности и дават аванс все още. В съчетанията на България има огромна динамика. Изисква се изключителна концентрация. Заложохме на артистичност и музикалност, както изисква новият правилник. Съжалявам, че ансамбълът все още не може да покаже съчетанието с обръчи", започна Илиана Раева.

Предлагат Илиана Раева да бъде удостоена с орден „Стара планина“

Предлагат Илиана Раева да бъде удостоена с орден „Стара планина“

Предложението за награждаване е на министъра на младежта и спорта Весела Лечева

"Ева Брезалиева е много интересен, мащабен състезател. Истината беше, че Ева не беше подготвена много, много психически, че ще участва в нашата Световна купа. Това не е опрадвание. Липсата на състезания оказва влияние, за да допусне толкова много грешки. На едно съчетание изиграно тя получи най-високата оценка. Ако игирае съчетанието както трябва, ще бъде сред претендентките за медали. Много съм доволна от представянето ѝ. Основният ѝ проблем е липсата на състезание", заяви тя. "Много се надявам, че момичетата ще натрупат с такива състезания самочувствие. Цикълът се съкрати, нямаме никакво време. След година и няколко месеца са Олимпийските игри в Париж", допълни президентът на БФХГ.

Раева коментира и състиянието на Боряна Калейн, която пропусна Световната купа: "Тя беше през цялото време с нас. Все още си почива, изглежда прекрасно, твърде отпочинала. Тя има травма на ставата, ще направим магнитен резонанс. Трябва да се разбере какво е състоянието на ставите, за да се знае дали трябва да почива още време. Ще видим какво е състоянието ѝ и какво следва".

"Ще бъде много интересно. Обикновено на финалите са по-освободени", сподели Илиана Раева относно последния ден на надпреварата, който е утре (неделя, 2 април).