Тя е Елена Бинева. Един голям шампион само на 19 години. Световна вицешампионка, европейска шампионка на топки и въжета, световна шампионка на пет обръча. Носителка на десетки медали с ансамбъла по художествена гимнастика. Истински боец.

Снимка 430920

Източник: LAP.bg

Елена започва да тренира художествена гимнастика, когато е само на 3 годинки, в клуб "Левски Триадица" с треньор Мария Кънчева.

Тя за първи път попада в ансамбъл девойки, когато е на 12 години. През 2013-а печели бронзов медал с девойките в многобоя на европейското първенство по художествена гимнастика във Виена. Треньор на отбора е световната шампионка с ансамбъла от 1987 г. Камелия Дунавска.

Най-големият успех за Елена Бинева, преди да се присъедини към ансамбъл жени, е сребърният медал с отбора на девойките от вторите младежки олимпийски игри в Нанджин, Китай.

За съжаление спортната ѝ кариера приключи заради травма.

Снимка 430916

Източник: LAP.bg

Докато предишният ансамбъл беше на Олимпийските игри в Рио, в България вече се готвеше нов състав. Бинева е в него от самото му начало. Тяхната първа състезателна година е 2017.

Още в първото си състезание момичетата на Весела Димитрова показаха, че са готови за големи постижения. Дебютният им медал беше на Гран при Москва, когато те спечелиха сребърните отличия в многобоя.

Най-голямата мечта на петорката на България, водена от Весела Димитрова и бронзовата медалистка от Рио Михаела Маевска, е олимпийската титла.

Снимка 430912

Източник: БГНЕС

За жалост Ели трябваше да се прости с мечтата си да стъпи на най-високото стъпало в Токио.

Мнозина я наричат бижуто на отбора. Тя има уникално излъчване, което приковава погледа на публиката и фотографите към нея. Невероятната енергия, с която играеше на килима и начинът, по който се раздаваше за отбора, ще се помнят винаги от феновете на художествената гимнастика. 

Снимка 430909

Източник: LAP.bg

Неколкократно Елена показа що за боец е. Преди Световната купа в София през 2018 тя получи контузия на глезена, но въпреки това игра. Игра и спечели два златни и един бронзов медал.

Ден преди да заминат за Световната купа в Пезаро през 2017 година, Бинева чупи няколко костици на ръката. Никой не разбра, а отборът спечели златен медал в многобоя и сребърен на пет обръча.

Този път обаче травмата е прекалено сериозна. Този път вече трябва да сложи края. Тя го прави типично в нейния стил - с гордо вдигната глава.

Последното състезание, в което взе участие, беше световното първенство в София. Последното съчетание, в което игра донесе световна титла на България! Тогава в последното ѝ движение на килима на лицето ѝ изгря огромна усмивка, описваща радостта от добре свършената работа.

Снимка 430914

Източник: LAP.bg

Тя сподели, че въпреки края на спортната ѝ кариера ще остане до отбора. 

"След пълна пет месечна почивка и цялостно възстановяване ми бяха направени повторни изследвания, чрез които се установи, че подобрението е съвсем минимално или толкова неефикасно, че проблемът все още е реален и при евентуален повторен натиск (който разбира се е неизбежен при един основен ансамблов състезател в този спорт), последствията биха били непредотвратими...

Последваха дълги разговори с моите родители, с моите колежки от ансамбъла, с моите треньори и преподаватели, както и с президента на нашата федерация г-жа Илиана Раева.

След разглеждането на проблема от всички възможни страни, ние всички взехме единодушното решение, че е време да приключа спортната си кариера, в името на моето здраве, както и в името на успеха на нашия национален ансамбъл жени и в името на тяхната спокойна и концентрирана подготовка, която им предстои за Олимпийските Игри в Токио през 2020 година.

Бих искала да заявя на спортната общественост и нашите многобройни фенове, че преустановяването на спортната ми кариера не означава че напускам и загърбвам любимия си отбор... НАПРОТИВ!!! Ансамбълът, както и целия колектив могат да разчитат на моите съвети, опит, морална и емоционална подкрепа, както и на присъствието ми в залата през всеки един ден от техния тренировъчен процес!

Олимпийските Игри в Токио през 2020 година са една обща мечта, цел и амбиция, както за мен така и за всяка една моя съотборничка, колежка и приятелка и ако за тях моето присъствие в залата и в ежедневието е важно, то аз ще бъда до тях!!!... Ще продължавам да помагам, така както съм го правила и до сега, по време на моя възстановителен период, като дам всичко от себе си да вървят целеустремено, по най-добрият начин към осъществяването на нашата обща мечта - Олимпийските игри в Токио!

Като за завършък, бих искала да спомена, че съм замислила един много вълнуващ проект заедно със момичетата, който се надяваме да вдъхнови и да вдигне българския дух, както на екипа така и на цялостната работа на БФХГ - Българска Федерация по Художествена Гимнастика.

Надявам се, че ще се осъществи в най-скорошен срок, за това очаквайте повече подробности съвсем скоро!

С много любов и най-искренни пожелания, Елена!", са думите ѝ, които от федерацията публикуваха на официалната си страница.

Снимка 430915

Източник: LAP.bg

Световна шампионка с ансамбъла прекратява кариерата си

Световна шампионка с ансамбъла прекратява кариерата си

Причината е контузия