Гимнастичката от Узбекистан Оксана Часовитина се класира за осми път за Олимпийски игри, съобщава БНР. Това тя постигна на 44-годишна възраст. При мъжете шест участия на Олимпиади има легендата на българската гимнастика Йордан Йовчев.

Министър Кралев се срещна с националите по спортна гимнастика

Министър Кралев се срещна с националите по спортна гимнастика

Младият талант Дейвид Хъдълстоун ще представя България на Олимпийските игри в Токио

Часовитина дебютира на най-големия спортен форум през 1992-а година в Барселона, състезавайки се за ОНД. Преди това тя има международни изяви с екипа на СССР. След това тя получи германско гражданство и дълги години представляваше Германия. В последните години Оксана се състезава за родината си Узбекистан.

Оксана има златен медала от отборното съсезание в Барселона. През 2008 33-годишната Часовитина грабна среброто на прескок. Тя е европейска шампионка на прескок от 2008 година и има три световни титли - две от 1991 година и една от 2003 година.

Оксана Часовитина е единствената действаща състезателка приета в Залата на славата по гимнастика.

На Игрите в Рио де Жанейро тя се класира във финала на прескок и с оценка от 14.833 точки завърши седма. Тогава 41-годишната гимнастичка рискува, като се опита да изпълни най-сложния скок на този уред "Продунова". При приземяването тя не успя да се задържи на краката си и трябваше да направи кълбо напред, след което беше бурно аплодирана от публиката.