Френската професионална футболна лига обмисля да създаде специален кредитен фонд, който да помогне на клубовете да преодолеят финансовите затруднения, които са породени от пандемията от COVID-19.

Френските клубове губят милиони от телевизионни права

Френските клубове губят милиони от телевизионни права

Тимовете няма да получат голям транш от "Канал+"

Според информацията, събраната сума ще бъде между 200 и 250 милиона евро. Така целта е да се даде възможност на клубовете да посрещнат разходите през месеците, когато доходите им ще намаляват заради липсата на продажба на билети и телевизионни права.

"Canal+" реши да замрази плащането на 110 милиона евро, което трябваше да направи до 5 април, тъй като не може да излъчва мачове. Това решение може да нанесе сериозен удар по клубовете, тъй като отборите във Франция получават 36% от приходите си от телевизионни права.

Също така трансферният пазар може силно да бъде засегнат. Френските клубове получават значителна част от приходите си от това перо. През сезон 2018/19 в клубовете постъпиха 635 милиона евро от трансфери, което е от съществено значение за балансите им.

Според френския орган за финансов контрол клубовете все още се нуждаят от около 200 милиона евро до края на сезона, за да не го завършат на загуба.

Повечето от клубовете прибягват до механизми за частично уволнение на своите служители или за намаляване на заплатите на своите играчи. Но дори и тези решения не помагат значително на отборите.

Лигата води преговори с футболния съюз за намаляване на заплатите с 50%. Кризата засяга повечето клубове, дори големите. Основната заплаха е за Олимпик Марсилия, който беше на червено още преди кризата.

Монако е друг от водещите отбори, който уволни голяма част от своите служители и преговаря с играчите за намаляването на заплатите. Клубът може да се възползва от подкрепата на властите на Княжеството и проучва дали той също може да получи помощ от френската държава, тъй като е част от лигата на страната.

Пари Сен Жермен, може би защото има най-голям бюджет, е клубът с най-много загуби породени от пандемията.