Бразилия оглавява списъка с държавите, които изнасят най-много футболисти в страните от първите 31 места в ранглистата на УЕФА. Второто място е за Франция, която обаче има най-голям експорт в страните от топ 5, показва изследване на Футболната обсерватория CIES. Испания, Сърбия и Аржентина допълват петте първенства, които произвеждат най-много играчи за износ.

Сърбите специално са трети при страните, които продават играчи в първенствата от 6-о до 31-о място. След аржентинците се нареждат Германия, Хърватия и Холандия, а Португалия и Нигерия допълват топ 10. 114 бразилци играят в отборите от топ 5 на Европа, а още 355 ритат в останалите 26 първи дивизии в Европа. При произведените във Франция играчи 116 са в топ 5, а 196 в останалите страни.

В това изследване България е на 40-о място, като изостава дори от Македония, заемаща 39-ата позиция. Двама българи са в отбори от първа лига на страните от топ 5 - играещите в италианското първенство Александър Тонев (Кротоне) и Ивайло Чочев (Палермо), а 27 футболисти от нашата страна се подвизават в шампионатите до 31-о място в ранглистата на УЕФА. Македония има 32 футболисти зад граница, а доста по-добре е представена Черна гора, която има 39 легионери и се нарежда 33-а в статистиката.