Два от реномираните европейски клубове - Севиля и Аякс използваха страниците си в социалните мрежи, за да обявят своето огромно разочарование от въвеждането на проекта "Суперлига".

"Почивай в Мир, Ливърпул. 1892-2021"

"Почивай в Мир, Ливърпул. 1892-2021"

Феновете на клуба изразиха своето възмущение

"Предвид информацията, която се появи във връзка със създаването на ново състезание, организирано и управлявано частно от европейски клубове от различни страни, Съветът на директорите на Севиля иска публично да изрази категоричното си отказване от турнир, основан на базата на икономически параметри и извън егидата на УЕФА, основната институция на различните национални асоциации на континенталния футбол. Състезание като това, в което се участва с покана, противоречи абсолютно на духа на спорта като цяло и по-специално на традиционния футбол. Този подход явно противоречи на нашето ДНК да не се отказваме и да поставяме все по-амбициозни предизвикателства, с идеята да ги надминаваме всеки ден на терена", се казва в изявлението на севилци.

Изхвърлят Реал, Сити и Челси от Шампионската лига още този петък?

Изхвърлят Реал, Сити и Челси от Шампионската лига още този петък?

Подобно е решението и за Лига Европа

"Аякс е напълно смаян и разочарован от обявяването на възможна Суперлига. Подкрепяме новата структура на Шампионската лига, предложена от УЕФА, както беше потвърдено в понеделник. От няколко години участвам в дискусии относно нов формат за клубните състезания на УЕФА. В миналото Аякс е работил съвместно с ECV и KNVB, за да осъществи редица промени, например за да направи участието в Шампионската лига на УЕФА по-достъпно за клубовете.

Мислехме, че сме намерили решението с така наречения швейцарски модел, с повече международни състезания за повече клубове. Ние сме много разочаровани от внезапния и късен обрат, който колегите директори на някои водещи международни клубове направиха този уикенд", заяви изпълнителният директор на Аякс - Едвин ван дер Саар.

Най-важните промени във формата на Шампионската лига

Най-важните промени във формата на Шампионската лига

Влизат в сила от сезон 2024/2025 година