Общите разходи на европейските клубове, които са членове на федерациите - членки на УЕФА, са паднали до 1.18 милиарда евро за последните три години, стана ясно от отчета на европейската футболна централа.

Според докладите на УЕФА правилата за финансов феърплей са помогнали изключително много за по-добрата дисциплина и приравняването на балансите на клубовете в Европа.

През 2011 година разходите на отборите са възлизали на 1.67 милиарда евро, докато през 2014 година те са съкратени с 487 милиона евро.

УЕФА гласува новия проект за финансов феърпей преди началото на миналия сезон, докато първият беше изготвен през 2009 година. Според настоящите правила клубовете не могат да харчат повече, отколкото заработват.

УЕФА обаче напълно очаквано смекчи тези правила с цел да се даде тласък на инвестициите в европейския футбол. Според новата наредба, която бе приета на среща на Изпълкома на централата, клубовете, които искат да инвестират сериозни средства, ще могат да го направят, стига да предложат бизнес план и да постигнат "доброволно споразумение" с УЕФА относно инвестиционните си намерения.

Централата ще даде време за осъществяване на тези бизнес проекти и няма да налага санкции, ако са необходими първоначални капиталови инвестиции.