Белгийски съд успя да блокира временно прилагането на втория етап от финансовия феърплей на УЕФА, пише Дневник. Този етап включва намаляването на допустимите загуби от 45 милиона на 30 милиона евро за следващите три сезона, считано от предстоящия сезон 2015/2016.

Делото ще бъде отнесено до Европейския съд, който ще трябва да реши дали "финансовият феърплей нарушава свободната конкуренция, свободното движение на капитали, свободното движение на работници и услуги и свободата да инвестираш", обясниха адвокатите на ищците Жан-Люис Дюпон и Мартин Хисел.

Жалбоподателите са белгийският агент Даниел Стриани и фен организации на няколко клуба, сред които "Манчестър сити" и "Пари Сен Жермен".

Миналата година английският и френският шампион бяха наказани за нарушаване на финансовия феърплей. Te бяха глобени с по 60 млн. евро, за да избегнат изваждане от европейските клубни турнири. Тогава сред наказаните беше и българският "Левски".

През май на още няколко клуба, сред които "Рома", "Интер", "Монако", "Бешикташ", "Спортинг" (Лисабон) и другият български гранд - ЦСКА, бяха наложени санкции за неспазване на правилата на финансовия феърплей. Преди седмица пък "Динамо" (Москва) беше изваден от европейските турнири.

Според критиците на финансовия феърплей регулацията не води до равнопоставеност между клубовете, както би трябвало да бъде, а предпазва утвърдените финансово големи клубове и забавя развитието на по-малките, които тепърва започват да инвестират по-сериозно.

Още преди месец УЕФА обяви, че може да облекчи изискванията на финансовия феърплей. Решението дали това ще се случи ще бъде взето на заседанието на изпълнителния комитет на централата, което ще се състои на 1 юли.

"Като адвокати на ищците ние вярваме, че решението на белгийското правосъдие е отговорът на въпроса за финансовия феърплей. Нека най-висшият европейски съд да разгледа мирно неговата съобразност спрямо законите на Европейския съюз", се казва още в изявлението на Дюпон и Хисел.

"Също така сме убедени, че настоящият пробив е още една причина УЕФА да приеме изменения в правилата на финансовия феърплей  на 1 юли", допълват те.