Изпълнителният комитет на УЕФА избра България за домакин на европейското първенство за юноши до 17 години през 2015 година. Днес президентът на Българския Футболен Съюз Борислав Михайлов защити успешно кандидатурата на нашата страна пред Изпълкома в Истанбул.

„Получихме много висока оценка за подготвената кандидатура. Мотивирани сме да приемем това предизвикателство, за цяла футболна България и за нас победата е огромна", коментира Михайлов веднага, след като научи какво е решението на УЕФА.

България успя да се пребори с конкуренцията на Македония, Финландия, Израел, Дания, Естония, Люксембург и Азербайджан.

За първи път в своята история Българския Футболен Съюз  ще организира турнир от подобен ранг. Евро 2015 за юноши до 17 години ще е и дебютен шампионат по новата схема на участници във финалния кръг - вместо досегашните осем отбора за надпреварата ще се класират общо 16 участника.

Поради тази причина Организационният комитет, подготвил кандидатурата за финалите, посочи два регионални центъра за домакини на турнира. Те са Пловдив и Бургас. С подкрепата на общините и правителството инфраструктурата в тези два региона ще бъде подобрена значително.

Стадионите, на които ще се играе Евро 2015, са осем: „Беркут" в Брестник, „Берое" в Стара Загора, пловдивските „Христо Ботев" и „Лаута", „Хаджи Димитър" в Сливен, „Несебър" в Несебър, „Созопол" в Созопол и „Лазур" в Бургас.

Спечеленият шампионат е плод на 4-месечна подготовка от страна на младия и амбициозен екип, който е неизменна част от новата структура на Българския Футболен Съюз. Организационният комитет по подготовката на кандидатурата е оглавяван от заместник-изпълнителния директор Тервел Златев.

В началото на месец април президентът на БФС Борислав Михайлов и Орагнизационният комитет ще дадат и пресконференция, на която ще обявят подробности за спечелената кандидатура, а също така и ще презентират целия проект за домакинството на Евро 2015.