Доларовият индекс изгуби 10% от март досега и мнозина започнаха да спекулират относно краха на долара като глобална резервна валута. Подобни спекулации трябва да се оборят, пише икономистът Даниел Лакайе.

Въпреки че индексът като такъв се понижава, от началото на годината доларът е поскъпнал спрямо 96 от общо 146 валути, следени от Bloomberg. Всъщност търговски претегленият доларов индекс е нараснал с 2,3% за същия период, сочат данни на изданието.

Спекулациите, че страните могат да загърбят долара като резервна валута лесно могат да се оборят. Банката за международни разплащания посочи в доклада си от юни 2020 г., че глобалният дълг, деноминиран в долари, е на най-високата си стойност за последните десет години. Всъщност от началото на годината развиващите се пазари са емитирали исторически рекордна стойност дълг в долари.

Защо американците търсят убежище от долара?

Защо американците търсят убежище от долара?

Инфлирането на валутата не може да продължи вечно, смята икономист

Задълженията на Китай в долари също растат от началото на годината. От 2015 г. досега те се увеличават с 35%, а резервите на чуждестранна валута се свиват с 10%.

Доларовият индекс показва, че валутата се е обезценила единствено спрямо йена и еврото, а причината за това са оптимистичните очаквания, че въпросните две икономики ще се възстановят бързо. Мрачните прогнози на Федералния резерв могат да обяснят защо доларът поевтинява, но доказателствата сочат, че Bank of Japan и Европейската централна банка провеждат много по-агресивни политики от Фед.

Скорошното понижаване на индекса на мениджърските поръчки показа, че надеждите за бързо възстановяване в Европа и Япония са силно преувеличени, а това се потвърди и от индекса на дневната активност на Bloomberg. Освен това към края на август балансът на ЕЦБ възлиза на над 54% от БВП на еврозоната, а този на Bank of Japan - на 123%, докато при Фед той е на 33%.

Смъртта на долара като резервна валута е силно преувеличена

Смъртта на долара като резервна валута е силно преувеличена

Американската валута няма реални конкуренти, казват анализатори

Това, което видяхме между март и август, е просто понижаване на индекса DXY, който беше купуван твърде интензивно заради тежестта на кризата, тъй като инвеститорите търсиха сигурни убежища за парите си.

Урокът, който повечето правителства трябва да научат, е, че икономиките не стават по-конкурентоспособни или по-бързо растящи, когато валутата им е евтина. Възникващите пазари през последните години показаха, че слабата валута не помага, а еврото е твърде подценено спрямо долара от години и най-вече тъкмо когато растежът на еврозоната беше разочароващ.

Причината статутът на долара като резервна валута да не е застрашен е проста: той няма конкуренти. Еврото е изправено пред риск от реденоминация - т.е. възможно е някой ден активите, деноминирани в евро, да бъдат реденоминирани в силно подценена валута, която наследява еврото.

Затова и еврото поскъпва спрямо долара, когато инвеститорите необосновано се надяват, че растежът в еврозоната ще се изстреля - прогноза, след която инвеститорите обикновено са разочаровани.

Юанът не може да стане резервна валута, тъй като Китай поддържа капиталови контроли, а инвеститорите там се безпокоят за правния риск. Народната банка на страната също така е твърде агресивна за валута, която се използва само в 4% от транзакциите глобално.

Експерти: Еврото може да достигне невиждани от 2018-а стойности спрямо долара

Експерти: Еврото може да достигне невиждани от 2018-а стойности спрямо долара

Инвеститорите са оптимистични за представянето на единната валута и очакват ралито ѝ да продължи

Живеем в епоха на безпрецедентна финансова репресия и парична експанзия. Статусът на щатския долар като резервна валута се затвърди в страните, които загърбват търсенето на местната си валута и решават да копират политиките на Федералния резерв, без да разбират глобалното търсене на долара. Когато вълната се обърне, повечето централни банки се озовават с ниски резерви и още по-слабо търсене на местната валута.

Сега не е годината на слабостта на щатския долар или краят на неговото господство като резервна валута. Просто виждаме масовото обезценяване на фиатните пари на световно равнище. Затова златото и среброто продължават да поскъпват, въпреки надеждите за икономическо възстановяване. Доларът вероятно ще остане най-търсената фиатна валута, но гигантските парични стимули в крайна сметка ще понижат доверието във фиатните валути изобщо.