Сметната палата оценява размера на кражбите от федералния бюджет на Русия на около 2-3 милиарда рубли годишно (около 33 - 49 млн. долара). Независимо от факта, че общият размер на нарушенията, констатирани от Сметната палата в областта на бюджетната дисциплина през 2019 г., възлиза на 804 милиарда рубли (около 13,1 млрд. долара при валутен курс за днес 1 долар = 60,9 рубли, 1 евро = 67,8, бел. ред)

Това заяви ръководителят на палатата Алексей Кудрин в интервю за РИА Новости в навечерието на 25-ата годишнина на ведомството.

"В наказателни дела това обикновено е сума в размер на 2-3 милиарда рубли годишно, или по-малко", каза той, отговаряйки на въпрос за кражбата на бюджетни средства в Русия.

Но освен това, общата сума на финансовите нередности и нарушения, които одиторите установяват, по думите му възлиза на стотици милиарди рубли.

"Например през 2019 г. установихме такива нарушения за приблизително 804 милиарда рубли. Но около една трета от тях са счетоводни нарушения. Те се коригират по време на проверките. Друга трета са нарушения на процедурите за възлагане на обществени поръчки, които не са криминални престъпления", добави Кудрин.

Според бившия финансов министър, Сметната палата постепенно ще премине от търсене на финансови нередности до идентифициране на системни проблеми във финансовия сектор, тоест увеличаване на частта на така наречения стратегически одит.

"Това не означава, че ще се отдалечим от търсенето и анализа на финансовите нарушения. Надявам се дори да разширим тази област, използвайки цифрови методи за анализ. Целта е да създадем такъв KPI (ключов показател за ефективност, бел. ред), чрез който да влияем повече на ситуацията в страната чрез решаване на системни проблеми. И до средата на тази година ще изградим нов модел за управление на Сметната палата", каза още Алексей Кудрин.

"Мисля, че през 2020 г. темпът на растеж отново ще бъде малко по-нисък от приетия от правителството - около 1,5% или дори по-малко. За 2020 г. правителството намали прогнозата си до 1,7%, въпреки че първоначално трябваше да бъде 2 %. Тоест темпът е все още нисък, "каза Кудрин в интервюто си за РИА Новости.

Той отбеляза, че в края на 2019 г. ръстът на БВП няма да е повече от 1%. "Може би ще излезе на ниво от 1,2% или 1,3% (официална прогноза на Министерството на икономическото развитие), както е планирано от правителството, но това ще бъде значително намаляване на растежа в сравнение с 2018 г., когато беше 2,5% ", смята Кудрин.

Путин помоли Алексей Кудрин, да поеме контрола върху изпълнението на националните проекти

Руският президент Владимир Путин помоли Алексей Кудрин, ръководител на Сметната палата на Руската федерация, да поеме контрола върху изпълнението на националните проекти. Според държавния глава споровете с правителството и експертите в тази ситуация са "естествен процес", пише днес 1prime.ru.

"Много се надявам, както се съгласихме вие ​​и аз, Сметната палата дори ще разгледа малко по-широко проблемите, с които се занимавате. В тази конкретна ситуация ще участва и в мониторинга на изпълнението на националните проекти", каза президентът на среща с ръководителя на одитното ведомство.

"Знам, че в тази връзка често има спорове с правителството и с някои уважавани експерти, но според мен това е абсолютно естествен процес, без който е невъзможно да се търсят и намират необходимите решения", каза Путин.