Американският долар е стабилен спрямо еврото в началото на валутната търговия във вторник. В същото време йената падна до осеммесечен минимуми, докато китайският юан достигна своя максимум от юли, след като американската хазна отмени решението си от август да признае Китай за валутен манипулатор.

Пазарите очакват с положителна нагласа и повишен риск апетит подписването на временно търговско споразумение между Вашингтон и Пекин на 15 януари във Вашингтон.

В допълнение към това, добрите данни за китайската търговия добавят оптимизъм за икономиката на КНР и националната валута на втората най-голяма икономика в света, пише Ройтерс.

Китайският износ нарасна през декември със 7,6% на годишна база, докато вносът скочи с 16,3% през декември годишно, и двата показателя надхвърлят прогнозите.

Китайската валута на континенталния пазар се засили с 0,2% до 6,88785 юана за долар, като преди това достигна най-висок курс от юли до 6,8731 юана за долар.

На офшорния пазар юанът се търгуваше на ниво 6,8805 за долар, като достигаше шестмесечен пик в нивото 6,8662 юана за долар.

Пазарният апетит за риск предостави известна подкрепа и за еврото спрямо долара. Единната валута се търгува днес сутринта по $1,1135 за евро, отдалечавайки се от петседмичния минимум в нивото 1,10855 долара за евро.

Стойността на единната европейска валута спрямо японската се повиши с 0,16%, до 122,62 йени за евро от 122,42 йени за евро а в понеделник,

Доларът поскъпва с 0,12% до 110,08 йени срещу 109,95 йени за долар ден по-рано.

Фунтът стерлинг се стабилизира на ниво $ 1,2992 за паунд, като преди това в понеделник бе паднал до $1,2961 долара за паунд. Данните показаха, че през ноември британската икономика расте с най-слабите темпове за последните седем години, което увеличава шансовете за понижаване на лихвите от Банката на Англия.

По-късно в хода на деня ще бъдат публикувани статистически данни за инфлацията в САЩ. Анализаторите смятат, че през декември ръстът на цените в годишно изражение се е ускорил до 2,3% от 2,1% през ноември, докато в месечно изражение остава на ниво от 0,3%.