Националът на Албания - Мирлинд Даку беше наказан за два мача, след като предизвика фенове с националистически скандирания на Евро 2024, което според УЕФА е опорочило футбола.

Даку взе мегафон след равенството 2:2 на Албания с Хърватия в сряда в Хамбург и се присъедини към скандирането на лозунги срещу Сърбия и Република Северна Македония.

УЕФА заяви, че нейните дисциплинарни съдии са признали Даку за виновен за "неспазване на общите принципи на поведение, за нарушаване на основните правила за прилично поведение, за използване на спортни събития за прояви от неспортен характер и за опорочаване на футболния спорт."

УЕФА също нареди на албанската футболна федерация да плати глоби в размер на общо 47 250 евро за инциденти по време на мача, при които нейни фенове скандираха антисръбски лозунги. Сръбската футболна федерация заяви, че ще напусне турнира, ако УЕФА не вземе мерки.

Албания играе решаващ мач от груповата фаза в понеделник срещу Испания. Ако състава воден от Силвиньо продължи напред, Даку също ще отпадне от осминафиналите.

УЕФА затяга мерките за сигурност на Евро 2024

УЕФА затяга мерките за сигурност на Евро 2024

Става въпрос за нахлуващите фенове на терена