До началото на Европейските финали в Полша и Украйна остават броени дни, а от Topsport.bg продължаваме ежедневно да ви представяме по един от 16-те участници. Днес е ред на Холандия, която само преди няколко дни бе победена от България насред Амстердам. Очаквайте утре представяне на отбора на Дания.

Холандия винаги тръгва за голям футболен форум с голяма кошница и преди Евро 2012 положението не е по-различно. „Лалетата"  отново разполагат с много звезди и на пръв поглед - чудесен отбор. Нещо повече - те ще излязат по терените в Украйна и Полша с аурата на световен вицешампион.

На практика, отборът сега е същият, който стигна до второто място на форума в Южна Африка. Един по-детайлен поглед обаче разкрива нещо друго.

„Оранжевите" без съмнение разполагат с отлична халфова линия и нападение, но проблемите в защита далеч не са за подценяване. Слабото място на тима са крайните защитници.

Очаква се селекционерът Берт ван Марвайк да залага на младия Джетро Вилемс като титулярен ляв бек. Любопитното тук е, че младежът получи повиквателно само поради травмата на своя съотборник от ПСВ Айндховен Ерик Питеrс. След като последния получи тежка контузия, именно Вилемс го замени както в клубния, така и в националния отбор.

Тъмнокожият тийнейджър обаче има изключително скромен опит, а и футболните му качества са всичко друго, но не и неоспорими.

Положението на десния бек е малко по-добро.Там отново ще действа Грегъри ван дер Вийл. Бранителят на Аякс е изключително силен, когато се включва в предни позиции, но основният му недостатък е...че не може да защитава.

Несигурните бекове ще наложат халфовете на Холандия да участват много активно и в двете фази на играта, поне срещу съперници от сорта на тези, които отборът ще срещне в групата - Германия, Португалия и Дания.

Центърът на защитата не буди безпокойство. Там титуляри ще са опитният Йорис Матайсен и Джони Хейтинга.  Халид Буларуз и Вилфред Баума пък  ще трябва да попълват дупки на който и да е пост в отбранителния вал, когато се наложи.

Полузащитата на холандците изглежда, на пръв поглед стряскащо.Както се видя обаче и в контролата срещу България, там също може да възникнат проблеми.

Ван Марвайк обича да играе на сигурно и да залага на халфове със строго дефанзивни функции. Срещу нашите той дори пусна в игра двама - Марк ван Бомел и Найджъл де Йонг. Това бе изключително странно решение, тъй като и на децата бе ясно, че България няма да атакува особено много. Така цялата тежест за граденето на играта падна върху Уесли Снайдер и логично, положенията пред родната врата се брояха на пръстите на едната ръка.

Трябва обаче да се знае, че едва ли холандците ще излязат в официален мач със същия състав. По всяка вероятност, Ван Марвайк ще залага на Ван Бомел и Де Йонг, изтеглени малко по-назад, докато Снайдер ще бъде в ролята на плеймейкър. Ван дер Ваарт ще действа отляво, а Робен ще е типичното крило.

Това обаче може да е съставът срещу Германия, може би и Португалия - отбори, които няма да се затворят като България и ще има битка за средата на терена.

Срещу откровено защитни тактики обаче, „лалетата" ще трябва да жертват един от дефанзивните халфове в полза на Ибрахим Афелай или Дирк Каут.

Вече се видя, че колкото и да са добри, Робин ван Перси и Клаас Ян Хунтелаар не могат да играят заедно. Пред селекционера на холандците е поставен тежкия избор да реши, дали да гласува доверие на голмайстора на Бундеслигата или на Висшата лига. Почти сигурно обаче Ван Перси ще спечели задочния спор.

Ван Марвайк предизвика доста дискусии сред местните фенове с избора си на разширения състав за Европейското.Специалистът предпочете да вземе играчи като Дирк Каут, Кевин Строотман и Стайн Схаарс.

В последния момент пък отпаднаха младите Върнан Анита и Адам Махер. Последните двама направиха страхотни сезони в халфовите линии на Аякс и АЗ Алкмаар и според мнозина, трябваше да намерят място в състава.  Двамата са изключително подвижни и се раздават до последно.И нещо много важно - и Анита, и Махер вършат изключително много работа и в двете фази на играта. Ван Марвайк обаче предпочете да залага на по-опитни и на по-класически тип полузащитници.

Селекционерът - Берт ван Марвайк

Берт ван Марвайк вече си спечели солидна доза уважение след второто място в Южна Африка. Бившият треньор на Дортмунд и Фейенорд има славата на железен прагматик, който не обича рисковете.

Подобно на представянето им в Африка преди две години, така и сега не бива да очакваме особени фойерверки от играта на „лалетата" при Ван Марвайк. Да, холандците играят добре, печелят и вкарват, но когато е нужно, Ван Марвайк не се свени да прибягва и до защитни тактики. Нещо нечувано за последователите на Йохан Кройф и школата на Аякс, според чиито постулати, отборът трябва да атакува винаги.

Любопитен момент в холандския тим са отношенията между селекционера и един от лидерите на тима - Марк ван Бомел.Последният е женен за дъщерята на треньора, което си е потенциална бомба с часовников механизъм. Дали тя ще избухне, зависи най-вече от представянето на отбора. Със сигурност обаче, ще е много интересна да се види, дали зетят ще получи безпрекословно доверие от страна на Ван Марвайк.

Както вече споменахме, прекалената предпазливост на Ван Марвайк бе силно разкритикувана от някои медии и фенове. Треньорът взе в състава цели четирима еднотипни дефазивни халфа (Ван Бомел, Н. де Йонг, Строотман и Схаарс). Така, с изключение на вече споменатите титуляри, тимът остава само с двама офанзивни халфове на пейката - Афелай и Каут.

Лидерът - Уесли Снайдер


Уесли Снайдер е човек - диригент в холандския състав. Въпреки наличието на много звезди, именно нисичкият плеймейкър има основен отпечатък върху играта на „оранжевите".

Снайдер не направи особено добър сезон в Интер,бе преследван и от контузии. Именно това обаче може да се окаже катализатор за страхотно представяне на Европейското.

С партньори като Ван дер Ваарт, Робен и Ван Перси, работата на плеймейкърът е улеснена, но не и по-малко отговорна. Няма да е пресилено да се каже, че представянето на Холандия зависи именно от Снайдер, без значение, че капитанската лента де факто носи друг.

И докато „лалетата" могат да се справят и без своя маестро срещу повечето отбори в Европа, то решителните мачове ще бъдат (евентуално) спечелени именно заради Снайдер.

Внимавайте за ...Лусиано Нарсинг

Холандският отбор винаги е разполагал с големи таланти, но в сегашния изпъква именно на младия Лусиано Нарсинг. Вероятно повечето фенове не са чували за него, но дясното крило на Хееренвеен е голямата надежда да холандския национален тим.

Роденият в Амстердам Нарсинг съчетава в себе си всички достойнства на типичното холандско крило - експлозивност, бързина, взривност, острота, точен пас и хубав удар.

За съжаление, почти сигурно младежът ще е предимно резерва, тъй като на неговия пост играе и звездата Ариен Робен. Ако обаче се наложи да влезе и да играе, Нарсинг със сигурност ще направи огромно впечатление на онези, които не следят Ередивизи особено внимателно.

Почти винаги, големите континентални и световни форуми раждат неподозирани звезди и Нарсинг има всичко необходимо, за да бъде такава.

Потенциалният „грешник"...Марк ван Бомел


Да, вероятно мнозина биха сложили тук неправилно сатанизирания Найджъл де Йонг, заради онова влизане срещу Алонсо на финала в ЮАР.

Да, вярно е че сравнително наскоро юношата на Аякс счупи и крака на Хатем бен Арфа, но подобно нещо може случайно да направи всеки дефанзивен играч, който прави шпагат.

А и крайна сметка, нарушението срещу Алонсо, изглеждаше ужасно, но самият футболист не пострада.

И ако Де Йонг е дявол, то Ван Бомел е Луциферът, Архиврагът на всички противникови играчи. 35-годишният зет на Ван Марвайк е, може би, най-големият футболни мръсник, обличал някога оранжевата фланелка.

Груби фаулове, ритници и терор над противника зад гърба на съдията - Ван Бомел владее всички тези номера. Провокатор и скандалджия, Ван Бомел все пак е чест гост в съдийските тефтерчета.

Докъде може да стигне...максимум полуфинал

Едва ли Холандия ще спечели титлата на Евро 2012. Факт е, че подобно на 1988г, България отново ги победи непосредствено преди форума, но приликите свършват дотук.

Проблемите в защита, тактическата догматичност и твърде голяма предпазливост на Берт ван Марвайк в крайна сметка почти сигурно ще изядат главата на отбора.

Няма да е никаква изненада, ако тимът отпадне и още в груповата фаза, предвид наличието на Германия, Португалия и Дания там. Дори и да прескочат първите три препятствия обаче, „лалетата" почти сигурно ще се препънат малко по-нататък.

Въпрос на съперник и спортно щастие е, къде ще отпаднат „оранжевите" - на четвърт- или на полуфинала.