Лекарят на Интер (Милано) - професор Пиеро Волпи, даде специално интервю за "Мач Телеграф" относно инцидента с Кристиан Ериксен. Той е един от водещите италиански ортопеди и е специалист по хирургия на коляното, рамото и глезена. В момента той е и ръководител на клиниката по ортопедия и спортна травматология към престижния болничен комплекс "Уманитас" в Милано.

Имал ли е проблеми от кардиологично естество Ериксен в Интер досега?

- Никога. Вече това го заявих многократно - никога, ама никога с Кристиан не се е случвало макар и нещо дребно, незначително, което да подскаже отдалеч дори елементарен сърдечен проблем. Така е било докато той е играел в Тотнъм, така е и откакто е в Интер, където никакъв физически параметър, нито една кардиологична данна, никакъв анализ от какъвто и да било тип, не са поставяли под съмнение здравословното състояние на играча.

Ериксен от болницата: Добре съм, ще развеселя момчетата от отбора на Дания

Ериксен от болницата: Добре съм, ще развеселя момчетата от отбора на Дания

"Благодаря ви!"

Кога за последно са били правени обстойни прегледи на датчанина?

- В Италия това беше рутинният преглед преди последния мач от шампионата, в който той бе титуляр. И всичко беше наред. Мисля, че колегите в Дания са го прегледали обстойно по време на тренировъчния лагер и дори преди срещата с Финландия. Ако са имали и най-малкото съмнение, абсурд е да го пуснат да играе.

От кога в Италия съществува закон, който забранява на хора с определени сърдечни проблеми да спортуват?

- По принцип в Италия няма закон, който забранява това, но е наложено с нормативен акт задължението всеки гражданин, практикуващ професионален спорт, да има здравословно свидетелство за това. Тоест, че е годен за спортна дейност. Ако той има дори и най-малки сърдечни проблеми, сертификатът не се издава и съответно лицето не може да практикува избрания спорт. Но въпросното здравно свидетелство важи и за любителите - спортисти, дори ако те са в детска възраст, изискванията са много строги.

Имал ли е проблеми с коронавирус и дали е бил ваксиниран?

- Не, Ериксен не е боледувал от COVID-19, не се е ваксинирал и откакто е в Интер винаги е издържал безпроблемно изпитите на медицинските прегледи.

Разполага ли всеки стадион с дефибрилатор?

- Да, в Италия всеки стадион разполага с дефибрилатор, откакто преди осем години на стадиона в Пескара почина от сърдечен удар футболиста от Ливорно Пиермарио Морозини, а неотдавна от инфаркт почина в съня си и иначе здравият капитан на Фиорентина Давиде Астори..

Кристиан Ериксен иска да подкрепи Дания срещу Белгия

Кристиан Ериксен иска да подкрепи Дания срещу Белгия

Вече се чувства много добре

Доколко изключително натоварената като игрово време програма на футболистите е предпоставка за проблеми като този с Ериксен?

- Натоварването е за всички, а лекарите са за това да следят да не се прекрачи границата чрез редовни прегледи и стриктно следене на здравословното състояние на всеки един футболист.

Има ли в семейството на Ериксен наследствено обременяване със сърдечни проблеми?

- В здравословния му картон няма отразени проблеми за някакво наследствено обременяване.