Съперникът на Лудогорец в груповата фаза на Лига Европа е създаден през 1921-а година, но никога не е ставал шампион на Литва. Отборът зае трето място през 2016-а година с изоставане от 15 точки от шампиона Жалгирис. Първенството на Прибалтийската държава се провежда по схемата пролет-есен.

Лудогорец срещу Судува в Лига Европа!
Обновена

Лудогорец срещу Судува в Лига Европа!

Българският шампион с лек жребий

В сегашния шампионат картината е същата: Жалгирис има 45 точки от 19 мача, а Судува е трети с 28 точки от 17 мача.Тимът има две втори места - през 2007-а и 2010-а година и две Купи на Литва - 2006-а и 2009-а година.

Отборът от Мариамполе се представя неочаквано добре в тазгодишното издание на Лига Европа. Судува е тимът с най-нисък коефициент сред оцелелите в турнира - 1.825 точки. Мариамполе е град с малко под 40 хиляди жители. Тимът играе срещите си на "АРВИ Футбол Арена" с капацитет 6250 зрители.

Литовците са един от 11-те отбора преодолели по три съперника в европейския турнир. В първия кръг те се справиха с белоруския Шахтьор (Солигорск) след победа като гост с 2:1 и равенство у дома 0:0.

Вторият им съперник също беше от съседна държава - Латвия. Срещу Лиепая беше постигната победа като гост с 2:0. Загубата у дома с 0:1 не попречи за крайния успех.

Големият удар на литовците беше срещу швейцарския Сион. Те постигнаха класическа победа с 3:0 у дома и успяха да устискат 1:1 като гости.

Снимка 306775

Източник: facebook.com

Съставът на отбора в реванша игран в сряда беше: 1. Иван Кардум, 19.Валдас Славикас, 4. Раданфах Абу Бакр, 55.Алгис Янкаускас, 10.Семир Керла, 22.Овидиус Вербикас, 6. Повилас Леймонас, 16.Паулиус Янусаускас, 7. Ернестас Велиулис, Каролис Лаукземис, 11.Андро Шврлюга. Решителният гол отбеляза Робертас Везевисиус, който влезе като резерва.

В списъка на играчите на Судува личат имената на трима национали. Раднафах Абу Бакр играе за Тринидад и Тобаго, а Ваидас Славикас и Ернестас Велиулис за Литва. Отборът е съставен предимно от местни футболисти. Освен тринидадецът, чужденци са: македонецът Мариян Алтипармаковски, босненецът Семир Керла, хърватите: Андро Шврлюга и Иван Кардум, както и сърбинът Александар Живанович.

Старши-треньор е Владимир Чебурин от Казахстан. Останалите в щаба са местни специалисти. Аудриус Рамонас отговаря за вратарите. Физическата подготовка е възложана на Нериус Степанаускас и Римантас Чеснулис. Елвинас Черниаускас е помощник на Чебурин.

Отборът на Судува е напълно по-силите на Лудогорец, но няма място за подценяване. Разградчани вече елиминираха своя литовски аналог - Жалгирис.

Снимка 306774

Източник: facebook.com