Невъзможността за завършване на сезона във Висшата лига на Англия ще се отрази изключително негативно върху финансовото състояние на клубовете. Експерти изчисляват, че загубите ще са прекалено големи, затова и ръководителите на лигата държат сезонът да завърши, когато пикът на епидемията, причинена от коронавируса бъде преминат.

Раджа Наинголан иска да остане в Каляри заради жена си

Раджа Наинголан иска да остане в Каляри заради жена си

Белгиецът трябва да намали заплатата си

Все още няма информация дали Висшата лига е застрахована от пандемии и възможно анулиране на мачове. Това повдига и въпроса дали при обявяване на край на сезона ще дължи сумата 762 милиона паунда на Sky и BT Sport, които държат телевизионните права за Острова.

За момента Висшата лига отказва да коментира тези въпроси официално. Ръководителите на другите големи първенства в Европа обаче разкриват, че никой шампионат няма подобни застраховки.

Специалистът по анализиране на спонсорството в спорта доктор Петер Ролман вярва, че общите загуби на Висшата лига и 20-те клуба при анулиране на сезона ще достигнат 1.2 милиарда паунда.

"Тази сума наистина е стряскаща. Това са пари от продадени билети, телевизионни права, артикули и друг маркетинг", коментира Ролман.

Според него при доиграване на сезона пред празни трибуни загубите ще бъдат ограничени до едва 170 милиона паунда.

"Да, много клубове ще изгубят приходите от билети, които са основно перо, но ще изпълнят задълженията си към спонсорите".

"Никой не е почитател на мачовете без публика, но те може да са единственият начин клубовете да оцеляват. Без приходи от телевизии, спонсорство и постъпления от фенове те могат да оцелеят само в краткосрочен план", завършва Ролман.