Британският футбол може да се промени драстично, ако Великобритания избере да напусне Европейския съюз, предупреждава Би Би Си.

Някои се страхуват, че така нареченият "Брекзит" може да доведе до там, че над 400 играчи да загубят правото си да играят на Острова. Други обаче смятат, че това би отворило вратите за местните таланти и ще помогне за развитието на местните школи.

"Излизането от ЕС може да има много по-голям ефект, отколкото хората си мислят. Става въпрос за това, че половината играчи от Премиършип ще трябва да си издадат разрешителни за работа. Краткосрочният ефект ще бъде огромен, но може да помогне за развитието на местния футбол", заяви един от водещите футболни агенти в Англия Рейчъл Андерсън.

В момента всички играчи от страни от ЕС могат да играят свободно във Великобритания. Тези, които нямат, могат да получат разрешение, ако са записали определен брой мачове за националните си отбори. Първите две нива в английския футбол и Висшата лига на Шотландия има 332 футболисти, които няма да отговарят на изискванията.

100 играчи от Премиършип ще бъдат засегнати, а Астън вила, Нюкасъл и Уотфорд ще загубят по 11 играчи. Всъщност само 23 от всички 180 "не-британци" ще получат разрешение за работа, като повечето от тях са от Ирландия или страни от Британската общност.

Вицепрезидентът на Астън вила Керън Брейди предупреди в официално писмо останалите футболни ръководители, че излизане от ЕС би имало "унищожителни последствия" за футбола.

Вариантите пред футболните ръководители да ги избегнат е да се въведат квоти "6+5" - шестима местни играчи плюс пет чуждестранни, без значение от коя държава. Или пък правителството да сключи двустранни споразумения със страни като Аржентина и Бразилия, с които да стимулират футболните трансфери.

Проблем ще възникне от това, че футболистите ще бъдат третирани от закона като работници, което изключва специални изключения заради тях.

Позитивната страна ще е за местните играчи, които ще получават повече игрово време и повече шансове за изява. От друга страна обаче цената на британските първенства ще спадне драстично, тъй като вече няма да са конкурентноспособни на първенства, които събират куп световни звезди на едно място като испанската Примера дивисион и германската Бундеслига.