От Челси излязоха с официална позиция по повод решението на Арбитражния спортен съд в Лозана (КАС) да намали на половина наказанието на клуба за нарушения в привличането на футболисти под 18 години. В нея лондончани отправиха остри критики срещу ФИФА по случая, давайки за пример и отношението на световната футболна централа спрямо минали провинения на Манчестър Сити.

Намалиха наказанието на Челси, "сините" ще могат да привличат играчи от януари

Намалиха наказанието на Челси, "сините" ще могат да привличат играчи от януари

Лондончани вече изтърпяха част от нея

Ето какво пише в официалното съобщение на клуба:

"Челси е благодарен на КАС за прилежния подход по този въпрос. Клубът все още не е получил писмените обяснения за решението на КАС, но желае да изясни следните неща:

1. Подходът на ФИФА в този случай беше крайно незадоволителен и в частност ФИФА избра да се отнася с Челси по напълно различен начин от този с Манчестър Сити поради причини, които нямат абсолютно никакъв смисъл за Челси.

2. ФИФА обвини Челси в нарушение на член 19 от разпоредбите на ФИФА по отношение на 27 играчи от 2009 година насам. 16 от тях бяха регистрирани от Челси по точно същия начин като други клубове от Висшата лига по същото време. Също така Челси потърси пояснение от Висшата лига през 2009 година за това дали трябва да иска разрешение да регистрира играчи от тази категория. След това от ФА се свързаха с ФИФА и беше потвърдено на Челси, че играчите от тази категория могат да бъдат регистрирани без нуждата от специфична апликационна форма (като такъв специален процес не е и съществувал). В тази връзка това, че ФИФА повдигна обвинения срещу Челси за тази категория, беше погрешно. Благодарим, че това, изглежда, беше коригирано от КАС. 3. По отношение на останалите 11 играчи позицията на Челси е следната:

а) Шестима играчи бяха подходящи за едно от изключенията в разпоредбите на ФИФА. По този начин, дори и да е имало някакви нарушения, свързани с тях, те са били само от процедурно естество.

б) Що се отнася до останалите петима играчи, позицията на ФИФА е, че "счита", че са били регистрирани преди да е била подадена каквато и да било регистрационна форма. Челси поддържа тезата, която беше потвърдена от КАС в случая с Реал Мадрид, че разпоредбите на ФИФА не покриват понятието "считани регистрации" и по този начин не е съгласен с ФИФА да "счита" регистрациите за сторени преди те наистина да бъдат направени.

4. Челси уважава важността на започнатата работа на ФИФА по отношение на защитата на непълнолетните и изцяло си сътрудничеше с ФИФА по време на разследването. Въпреки това, ако ФИФА продължава да налага непостоянни и неравностойни санкции на клубовете, то тогава това не само, че ще подкопае истинската цел на правилата, но също така ще постави под съмнение вярата, че ФИФА е способна да регулира по подходящ начин тази важна област.