Английската полиция ще подложи хулигана от Ливърпул Майкъл Шийлдс на разпит с детектор на лъжата, за да докаже неговата невинност и евентуално да опрости присъдата му.

Както е известно, местните власти получиха пълен картбланш от нашето правителство да се разправят с 21-годишния Шийлдс, както намерят за добре и сега са на път да започнат процедурата по неговото оневиняване.

Според пресата в Ривърсайд, представителят на областта в британския парламент Луиз Елман е преговарял с правителството и шефовете на затвора, в който е Шийлдс, за да уреди Майкъл да премине през детектор на лъжата.

"Майкъл винаги е искал да получи шанс да докаже, че е невинен и е жертва на груба грешка на българската правосъдна система. Кампанията за осигуряване на амнистия за него, независимо дали от българска, или от английска страна, продължава", заяви Елман.

Очаква се в близките дни тя да представи на министъра на правосъдието на Великобритания Дейвид Хенсън и на министъра на външните работи Джим Мърфи пълно досие, съдържащо детайлна хронология на делото срещу Шийлдс в България. То ще представи и отношението, което родната полиция е имала към хулигана.

***

Случващото се около Майкъл Шийлдс е гавра с българското правосъдие и със страната. Перверзно е да искаш да оневиниш човек, който пиян едва не уби един невинен наш сънародник. България вече направи достатъчно компромиси и жестове, като го пусна в родината му и прехвърли на англичаните да решат съдбата му.

И вместо тихомълком хулиганът да излежи някоя и друга годинка (със сигурност не и пълният размер от 10 г.), след което да бъде пуснат за "добро поведение", джентълмените от Острова искат да го изкарат невинен. Сега остава и Майкъл да ни осъди в Страсбург!?

Може би едва оживелият барман Мартин Георгиев (25-годишен по време на инцидента през 2005 г.) сам се праснал с 3,7-килограмовия камък, а Майкъл е искал да му даде първа помощ...

Заинтересованите български институции са длъжни да реагират, макар евентуалният им протест да бъде символичен и подобен на този на Либия, след сделката с освобождаването на медиците.