През последните години положението в украинската икономика е драматично. Страната има сериозни финансови проблеми и разчита на Европейския съюз и Международния валутен фонд, за да се справи с тежката ситуация.

Инфлацията в Украйна е висока, дълговете са големи, а работниците в трудоспособна възраст масово се местят в други държави заради по-високите заплати.

За да се справи с тази ситуация, Киев се опитва да разшири мрежата си от търговски партньори, особено след като Русия нахлу в Крим през 2014 г., a Китай е фокусна точка в тази инициатива.

Украйна не може да задържи работниците си. Това е тежък удар за икономиката й

Източноевропейска държава губи най-ценния си ресурс - хората

Загубата може да повлияе не само на растежа, но и на ценовата стабилност в страната

Двустранната търговия между Украйна и Китай възлиза на 5.8 млрд. долара през първите 8 месеца на 2018 г., което представлява увеличение от 21% в сравнение с 2017 г.

Ако ръстът продължава с такова темпо, Пекин ще се превърне в най-големия търговски партньор на страната, измествайки Русия. За да подобри продоволствената си сигурност, Китай има особен интерес към украинските селскостопански продукти, пише Emerging Europe.

Очаква се двустранният стокооборот между Киев и Пекин да надхвърли 8.7 млрд. долара до края на годината и да достигне 10 млрд. долара през 2019 г. Търговията между Украйна и Русия е в размер на 11.1 млрд. долара в края на 2017 г. и се очаква да спадне през тази година, тъй като напрежението между двете страни се засилва.

Изпразващата се хазна на Украйна плаши все повече централните й банкери

Източноевропейска страна може да остане без пари за пенсии и заплати. Това плаши банкерите й

Приходите в бюджета не стигат, а очакваното външно финансиране е под въпрос

В началото на ноември голяма украинска делегация от водещи бизнесмени и депутати присъства на първото Международно изложение за внос на Китай в Шанхай, където 19 различни корпорации имаха възможност да се представят на китайски държавни компании, банки и инвестиционни фондове в опит да се засили още повече интереса им към Украйна.

Големи инфраструктурни компании като China Railway Corporation, China Road and Bridge Corporation и Pacific Construction Group се срещнаха с украински партньори, които искат да включат в инициативата "Един пояс, един път".

Украинският министър на икономическото развитие и търговията Степан Кубив дори предложи сключването на споразумение за свободна търговия между двете държави.

Печално за Украйна

Печално за Украйна

Състоянието на украинската икономика е катастрофално: дългове за милиарди, корупция, бързорастящи цени, а над страната витае и опасността от война

"Предложих на вицепремиера Лиу Хе възможността да започнат съвместни украинско-китайски консултации за предпоставките за създаване на зона за свободна търговия между Украйна и Китай. Междувременно ще продължим да реализираме плана за действие Украйна-Китай за прилагане на инициативата "Един пояс, един път", заяви Кубив.

Очаква се източноевропейската държава да сключи споразумение за свободна търговия и с Израел до края на ноември.