В края на миналата година китайският внос рязко намалява темпото, при малко по-голямо от очакваното забавяне на износа, показват данните на Генералната митническа администрация в Пекин.

Анализаторите виждат в това сигнал за отслабване на икономическите импулси заради мерките в последно време на властите срещу финансовите рискове и замърсяването на околната среда от промишленост в страната.

През декември износът на Китай на годишна база се увеличава с 10,9%, но след растеж от 12,3% предходния месец. В същото време динамиката на вноса спада неочаквано до едва 4,5% от истинския бум през ноември, когато нарасна с цели 17,7%. Това представлява най-слаб растеж на китайския импорт от декември 2016-а, когато той се увеличи с твърди ниските за страната 3,1 на сто.

Силното забавяне на вноса може да засили опасенията, че втората по големина световна икономика ще се окаже под негативен натиск от по-слабо вътрешно потребление поради политиката на Пекин за ограничаване на евтиното кредитиране и на спекулативното финансиране смятат експерти.

Независимо от тези данни за декември, общото представяне на китайската външна търговия показва продължаващ значителен апетит в света към китайската продукция, както и нарастващото вътрешно потребление.

Експортът на Китай за цялата 2017 г. нарасна със 7,9%, отбелязвайки най-солидно повишение от четири години насам. В същото време импортът се увеличи с цели 15,9%, отбелязвайки най-силния си растеж от 2011-а насам, благодарение най-вече на китайското огромното вътрешно търсене и потреблението на суровини.

Рязкото забавяне на вноса през декември доведе до солидно разширяване на търговския излишък на Китай в края на миналата година до $54,69 милиарда от $40,21 млрд. месец по-рано и прогнози за неговото свиване към 37 млрд. долара.

Китайският търговски излишък спрямо САЩ за цялата 2017-а достигна нов рекорден връх от $275,8 милиарда спрямо 250,7 млрд. година по-рано.

Целият положителен китайски външнотърговски баланс за миналата година се свива със 17% до 422,5 млрд. долара, В него делът на излишъка спрямо САЩ вече представлява цели 65% от 49% през 2016 година.

Тези данни са сигурна предпоставка за запазване на търговското напрежение между двете най-големи икономики в света и през 2018 година. Администрацията на Тръмп, например, обмисля да наложи няколко едностранни тарифни мерки по отношение на стоманата, алуминия и практиките на Китай в областта на интелектуалната собственост.