В тазгодишното издание на доклада "Икономическата свобода по света", изготвен от Fraser Institute, България е класирана на 37-ма позиция, като страната ни попада в първия квинтил на най-свободните икономики на планетата. Така не само тя се изкачва с девет позиции напред спрямо изданието на доклада от 2018 г., когато заемаше 47-а позиция, но и се променя квинтилът, в който се намира. Резултатът на страната е 7,54 пункта, като непосредствено над нея се класират съответно Испания (7,55), Швеция (7,56), Гватемала (7,57) и Южна Корея (7,59), а тя е следвана от Израел (7,53), Португалия (7,52), Белгия (7,51) и Словакия (7,51). Северната ни съседка Румъния заема 28-о място с резултат от 7,68 пункта.

Какви компании от най-големите в света инвестират в България?

Какви компании от най-големите в света инвестират в България?

Най-сериозно е присъствието на тези от САЩ и Германия

Спрямо миналогодишното издание на класацията общата оценка на категорията "Размер на правителството" остава без промяна - 7,13 пункта, но се забелязва изключително леко повишение на оценката за покупките на правителството от 0,01 пункт, като на практика всички останали подкатегории (трансфери и субсидии, правителствени дейности и инвестиции, пределната ставка на данъците и притежавани държавни активи) са без промяна.

Двете категории, в които оценката на страната се повишава, са "Правна система и права на собственост" и "Стабилност на парите", където оценката се покачва със съответно 0,4 пункта до 5,28 пункта и с 0,07 пункта до 9,43 пункта, като по този начин паричната система в страната е това, за което тя получава най-висока оценка от Fraser Institute. По-подробния поглед в самите категории показва, че според анализаторите се наблюдава подобрение в сферите на независимостта на съдебната система, правното налагане на договорите и надеждността на полицията, докато ситуацията се е влошила по отношение на защитата на правата на собственост, регулаторните разходи при продажбите на недвижими имоти и разходите на бизнеса в случаите на посегателство срещу него. При подкатегориите, свързани с оценката на паричната стабилност в страната, се наблюдава ръст по всички измерители - нарастване на паричната маса, стандартно отклонение на инфлацията и инфлация за последната година; при "свобода за притежание на парични сметки в чуждестранна валута" оценката е максималните 10 пункта от 2000 г. насам.

България се нарежда сред най-добрите винени дестинации в света

България се нарежда сред най-добрите винени дестинации в света

Страната ни изпреварва Гърция и Турция

Страната се е представила по-добре спрямо последното издание на доклада и в категорията "Регулации", в която оценката е с 0,16 пункта по-висока до 7,74. Тук България получава най-високата оценка от 10 пункта в цели пет подкатегории: "регулации на кредитния пазар", "собственост на банките", "кредит в частния сектор", "контрол на лихвените проценти" и "военна повинност". Леко се повишава оценката за регулациите на пазара на труда и за регулациите на бизнеса, макар че от Fraser Institute посочват влошаване на средата по отношение на административните изисквания и корупцията и фаворитизма.

Общата оценка на България в категорията "Свобода на международната търговия" и "Регулации" е единствената, която е понижена, като тя е с 0,02 пункта по-ниска от година по-рано до 8,11. По-слабо е оценено представянето на страната по отношение на данъците и регулаторните пречки пред търговията, а в подкатегорията "контрол върху движението на капиталите и хората" оценката нараства леко.

Кои големи вериги откриха нови магазини в България през 2019 година?

Кои големи вериги откриха нови магазини в България през 2019 година?

Бул. "Витоша" постигна най-високите си нива на заетост за последните пет години

В тазгодишното издание на индекса първите пет позиции остават почти без промяна - лидер е Хонконг, следван от Сингапур, Нова Зеландия и Швейцария, като разликата е, че САЩ изпреварва Ирландия. Челната десетка се допълва още от Обединеното кралство, Канада, Австралия и Мавриций. На дъното са Египет, Сирия, Конго, Ангола, Алжир, Судан, Либия и Венецуела.